Ga naar de inhoud

Zo bereken je de herbouwwaarde van een woning voor de opstalverzekering

De herbouwwaarde van je huis is het bedrag dat het kost om je woning opnieuw op te bouwen in de huidige staat en volgens de huidige bouwnormen, mocht het om wat voor reden dan ook verloren gaan. Hieronder lees je hoe je de herbouwwaarde van je huis kunt berekenen.

Bij het aanvragen van een opstalverzekering moet je invullen wat de herbouwwaarde va je huis is. Veel mensen denken dat de herbouwwaarde hetzelfde is als de WOZ-waarde of de verkoopwaarde van een woning. Maar dat is een misverstand. De herbouwwaarde van een woning is gelukkig veel lager dan de verkoopwaarde. Als je dus bij het aanvragen van een woonverzekering de verkoopwaarde of de WOZ-waarde invult, betaal je onnodig veel premie.

Vergelijk premies voor opstalverzekeringen bij Inshared, Allianz Direct, Centraal Beheer, FBTO, ABN Amro, OHRA, Nationale Nederlanden, Aegon en Univé. Bij HEMA kun je een woonverzekering afsluiten die opstalverzekering en inboedelverzekering ineen is. Lees ook: De beste woonverzekeringen van dit moment

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Wat bepaalt de herbouwwaarde van een woning?

Herbouwwaarde berekenen © Flickr (Floris Broekmolen Pricewice)
Herbouwwaarde berekenen © Flickr

Voor de berekening van de herbouwwaarde moet je rekening houden met verschillende factoren. Een goede taxateur zal hierbij verder gaan dan enkel het kwaliteitsniveau en het type van de woning te berekenen. De ondergrond, de gebruikte materialen, de staat van de woning, het aantal kubieke meters en de afwerking ervan zullen een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de herbouwwaarde van jouw huis. Het verkregen resultaat is hierbij een bedrag per kubieke meter dat nog vermenigvuldigd moet worden met de totale inhoud van de woning.

Herbouwwaardemeter

Om de herbouwwaarde te berekenen is een taxateur niet verplicht. Er zijn online heel wat berekeningstools beschikbaar. Onder andere de Herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars geeft een goede indicatie wat het kost om je woning opnieuw op te bouwen. Deze herbouwwaardemeter wordt jaarlijks bijgewerkt.

Zo is er bij de herbouwwaardemeter voor 2020 een aparte lijst toegevoegd voor de berekening van de herbouwaarde voor nieuwbouwrijtjeswoningen na 2015. Bij de herbouwwaarde wordt onder meer gekeken naar het aantal kubieke meters dat een woning telt. Doordat nieuwbouwwoningen tegenwoordig over hogere deurmaten en plafonds beschikken, zou de herbouwwaarde van nieuwbouwwoningen volgens het oude systeem te hoog uitvallen. Sommige verzekeraars gebruiken overigens hun eigen waardemeters.

Taxatie of waardemeter?

Bij bestaande woningen wordt soms verwezen naar een recent taxatierapport van een beëdigde makelaar. Een dergelijk taxatierapport kan inderdaad de herbouwwaarde aangeven, maar is anderzijds niet steeds een voldoende garantie voor een goede dekking. Meestal wordt toch aangeraden om alsnog de herbouwwaardemeter te raadplegen en beide resultaten met elkaar te vergelijken. Door een en ander te bespreken met je verzekeraar, voorkom je dan ook onderverzekering en alle nare gevolgen ervan.

Herbouwwaarde nieuwbouwwoning

Bij een nieuwbouwwoning is het bepalen van de herbouwwaarde een stuk eenvoudiger. Die is gelijk aan het verschil van de totale aankoopprijs en die van de bouwgrond. Indien er bijkomende kosten gemaakt werden voor bijvoorbeeld de keuken of badkamer, dan moeten ook deze kosten hierbij opgeteld worden.

Principe: herbouwwaarde is lager dan aankoopbedrag woning

In principe is de herbouwwaarde steeds lager dan het aankoopbedrag van de woning. Dat is ook logisch: het aankoopbedrag houdt rekening met de verhoudingen tussen vraag en aanbod, de ligging en de woningmarktevolutie. De herbouwwaarde is daarentegen de totale kosten van werkuren en benodigde materialen. De ligging van het pand heeft dus geen invloed bij het berekenen van wat het kost om je huis opnieuw te bouwen na bijvoorbeeld brand. Aangezien je ook de grond al in bezit hebt, hoef je de grondwaarde niet mee te tellen. De grond hoef je immers nooit opnieuw op te bouwen.

Weet wel dat er bij oude woningen soms uitzonderingen te noteren vallen. Vroeger werden woningen soms zo goedkoop verkocht dat het vandaag de dag meer geld kost om de woning opnieuw op te bouwen dan de prijs die 60 jaar geleden betaald werd. In dat geval wordt aangeraden om niet te kiezen voor onderverzekering, maar de woning toch gewoon op basis van de herbouwwaarde te verzekeren.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.