Hoe wordt de herbouwwaarde van een woning berekend voor de opstalverzekering?

Herbouwwaarde berekenen © Flickr (Floris Broekmolen Pricewice)

Herbouwwaarde berekenen © Flickr

Wanneer je kiest voor een opstalverzekering, wordt er meestal een herbouwwaarde bepaald. Deze herbouwwaarde is eigenlijk het bedrag waarvoor je je huis verzekert en zou volgens de verzekeraar voldoende moeten zijn om jouw huis opnieuw na te bouwen. We krijgen vaak de opmerking dat de herbouwwaarde toch lager is dan de verkoopwaarde. Als je weet hoe de herbouwwaarde van een woning berekend wordt, dan is dat ook heel logisch. Wij leggen graag het een en ander voor jou uit.

Beïnvloedende factoren

Voor de berekening van de herbouwwaarde, moet rekening gehouden worden met verschillende factoren. Een goede taxateur zal hierbij verder gaan dan enkel het kwaliteitsniveau en het type van de woning te berekenen. De ondergrond, de gebruikte materialen, de staat van de woning en de afwerking ervan zullen een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de herbouwwaarde van jouw huis. Het verkregen resultaat is hierbij een bedrag per kubieke meter dat nog vermenigvuldigd moet worden met de totale inhoud van de woning.

Weet dat een taxateur niet verplicht is en er heel wat berekeningstools beschikbaar zijn. Onder andere de Herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars geeft een goede indicatie van de herbouwwaarde, maar weet wel dat sommige verzekeraars eigen berekeningstools gebruiken.

Taxatie of waardemeter?

Bij bestaande woningen wordt soms verwezen naar een recent taxatierapport van een beëdigde makelaar. Een dergelijk taxatierapport kan inderdaad de herbouwwaarde aangeven, maar is anderzijds niet steeds een voldoende garantie voor een goede dekking. Meestal wordt toch aangeraden om alsnog de herbouwwaardemeter te raadplegen en beide resultaten met elkaar te vergelijken. Door een en ander te bespreken met je verzekeraar, voorkom je dan ook onderverzekering en alle nefaste gevolgen ervan.

Herbouwwaarde nieuwbouwwoning

Bij een nieuwbouwwoning is het alvast een stuk eenvoudiger. In dat geval is de herbouwwaarde gewoon gelijk aan het verschil van de totale aankoopprijs en die van de bouwgrond. Indien er bijkomende kosten gemaakt werden voor bijvoorbeeld de keuken of badkamer, dan moeten ook deze kosten hierbij opgeteld worden.

Principe: herbouwwaarde is lager dan aankoopbedrag woning

In principe is de herbouwwaarde steeds lager dan het aankoopbedrag van de woning. Dat is ook logisch: het aankoopbedrag houdt rekening met de verhoudingen tussen vraag en aanbod, de ligging en de woningmarktevolutie. De herbouwwaarde is daarentegen de totale kosten van werkuren en benodigde materialen. De ligging van het pand heeft dus geen invloed bij het berekenen van de herbouwwaarde. Aangezien ook de grond zelf reeds in bezit is, moet deze bij de bepaling van de herbouwwaarde niet meegeteld te worden.

Weet wel dat er bij oude woningen soms uitzonderingen te noteren vallen. Vroeger werden woningen soms zo goedkoop verkocht dat het vandaag de dag meer geld kost om de woning opnieuw op te bouwen dan de prijs die 60 jaar geleden betaald werd. In dat geval wordt aangeraden om niet te kiezen voor onderverzekering, maar de woning toch gewoon op basis van de herbouwwaarde te verzekeren.

Deel dit met je vrienden!

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.