Ga naar de inhoud

Een leenauto verzekeren voor een paar euro per dag

Stel: je leent een auto van een vriend of buurman, omdat die auto een trekhaak heeft en die van jou niet. Maar bij schade wil je natuurlijk geen trammelant. Gelukkig kun je via leenauto verzekeren, zelfs per dag, met de OHRA Leenautoverzekering. Hoe werkt zo’n verzekering voor een leenauto?

Een leenauto verzekeren kan al vanaf een paar euro per dag en kan je veel gedoe schelen. © Timusu / Pixabay
Een leenauto verzekeren kan al vanaf een paar euro per dag en kan je veel gedoe schelen. © Timusu / Pixabay

Rijden met een leenauto gebeurt vaker dan je denkt. Bijvoorbeeld om met de auto op vakantie te gaan, of omdat je eventjes een grotere auto nodig hebt om wat spullen te vervoeren. En de auto van je ouders heeft een trekhaak, dus dat komt mooi uit als je een aanhanger wilt huren voor een verhuizing. En als het uitlenen van de auto volgens de polisvoorwaarden is toegestaan en de eigenaar heeft jou toestemming verleend, dan kan dat op zich prima.

Leenauto verzekeren tegen schade en verlies van eigen risico

Maar bij schade aan een leenauto kunnen grote financiële problemen ontstaan. Immers, degene van wie jij de auto hebt geleend, kan door jouw schade z’n opgebouwde schadevrije jaren verliezen. En dat betekent dat hij of zij het jaar daarop flink meer premie moet betalen voor de autoverzekering. Bovendien is de eigenaar z’n eigen risico kwijt.

De schade op jouw eigen autoverzekering of aansprakelijkheidsverzekering verhalen gaat niet. Jouw autoverzekering is immers gekoppeld aan jouw auto. En schade aan motorvoertuigen valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering.

Verzekering voor een leenauto afsluiten

leenautoverzekering afsluiten

Om dat soort ellende te voorkomen, en om de vriendschap of familieband goed te houden, kun je ook een aparte verzekering voor een leenauto of een dagverzekering afsluiten. Er zijn niet veel verzekeraars die zo’n leenautoverzekering aanbieden. OHRA heeft daarvoor de OHRA Leenautoverzekering ontwikkeld. Die werd voorheen onder de naam Clixx aan de man en vrouw gebracht, maar sinds september 2020 dus onder de eigen naam van OHRA.

Leenautoverzekeering voor een paar euro per dag

Met de OHRA Leenautoverzekering kun je voor een paar euro een leenauto verzekeren. Je kunt zelfs een leenauto voor een dag verzekeren. En ook verschillende bestuurders met de leenauto laten rijden is geen probleem. Een leenauto verzekeren met de OHRA Leenautoverzekering gaat heel eenvoudig. Je kiest op de website of het gaat om een leenautoverzekering voor een allrisk verzekerde auto of een auto die niet allrisk verzekerd is. Die laatste verzekering is iets duurder. Je vult online wat gegevens in en klaar. En dat voor minder dan een tientje per dag.

Op de site staat precies uitgelegd hoe Clixx schade en verlies van no-claim vergoedt. Ook het eigen risico van de eigenaar wordt vergoed.

Leenauto verzekeren voor het buitenland

In principe mag je met een standaard verzekering voor een leenauto niet zo maar naar het buitenland. Maar desgewenst kun je ook een leenautoverzekering met buitenlanddekking afsluiten. Bij de OHRA Leenautoverzekering moet je dan simpel een vinkje zetten. Behalve voor buitenlanddekking wordt ook een hogere premie berekend als de bestuurder jonger is dan 20 jaar.

Een aantal soorten auto’s kun je niet met deze polis verzekeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om lease-auto’s, busjes en auto’s die duurder zijn dan 60.000 euro. Ook campers, huurauto’s en auto’s met een buitenlands kenteken zijn niet via zo’n leenautoverzekering te verzekeren. Pechhulp, schade en ongevallen inzittenden en rechtsbijstand zijn niet gedekt. Mogelijk zijn die kosten wel te verhalen op de verzekering van de eigenaar.

Leenauto van de garage verzekeren

Ook als je een leenauto van de garage mee krijgt, moet je even goed opletten. Is die leenauto WA of allrisk verzekerd? Vraag voor je in die leenauto van de garage stapt ook eerst of je een eigen risico heeft. Je kunt proberen de schade aan een leenauto van de garage te verhalen op je eigen verzekering. Maar dan moet je wel een allrisk-autoverzekering hebben. Check ook dan vooraf even de polisvoorwaarden. En een claim voor een leenauto op je eigen autoverzekering kan betekenen dat je een duikeling maakt op bonus-malusladder.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (2 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.