Prepaid rechtsbijstand of een gewone rechtsbijstandverzekering?

Rechtsbijstandverzekeraars bieden tegenwoordig ook prepaid rechtsbijstand, rechtshulp on demand of rechtshulp zonder verzekering aan. Wat is prepaid rechtsbijstand, wat heb je er aan en wat zijn de verschillen met gewone rechtsbijstandverzekeringen?

Prepaid rechtsbijstand wordt in Nederland nog maar weinig aangeboden als rechtsbijstandverzekering © Tim Gouw / Pexels
Prepaid rechtsbijstand wordt in Nederland nog maar weinig aangeboden als rechtsbijstandverzekering © Tim Gouw / Pexels

De samenleving wordt steeds ingewikkelder. Bedrijven reorganiseren aan de lopende band en ontslag is voor veel mensen een voortdurende dreiging. De overheid als beschermende engel voor van alles en nog wat, trekt zich terug en de burger moet het zelf maar rooien. Op gesubsidieerde rechtsbijstand heeft de overheid de laatste jaren flink bezuinigd. Voor veel mensen is dat reden om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Lees hier wat de beste rechtsbijstandverzekering in de test is.

Maar met een rechtsbijstandverzekering ben je soms ook verzekerd voor rechtsbijstand bij zaken waar je in de praktijk nooit mee te maken zult krijgen. Andersom kun je ook een conflict krijgen op een rechtsterrein waarbij je met jouw rechtsbijstandverzekering nou net niet voor verzekerd bent. En als je al een conflict hebt bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering, dan kun je geen beroep meer doen op je rechtsbijstandpolis.

De Univé prepaid rechtsbijstand

Een prepaid rechtsbijstandverzekering kan in al die gevallen uitkomst bieden. Prepaid rechtsbijstandverzekeringen worden aangeboden door de grote rechtsbijstandverzekeraars, maar ook door Univé. Verzekeraar Univé biedt momenteel alleen nog rechtshulp on demand voor de gebieden ‘Werk en inkomen’ en ‘Wonen en kopen’. Bij ‘Werk en inkomen’ gaat het om prepaid rechtshulp bij arbeidsconflicten, ontslagzaken, het checken van de vaststellingsovereenkomst. Bij ‘Wonen en kopen’ krijg je on demand rechtshulp bij het controleren van je huur- of koopovereenkomst, maar ook bij geschillen over een aankoop. Het intakegesprek is bij Univé gratis. Lees de beoordeling van de prepaid rechtshulp van Univé door de Consumentenbond of sluit een gewone rechtsbijstandverzekering bij Univé af.

Basisdiensten en uitgebreider pakket voor rechtshulp on demand

Vaak kun je kiezen voor een basispakket aan rechtshulp of een pakket waarbij de rechtsbijstandverzekeraar meer voor je doet. Bij DAS kun je bijvoorbeeld kiezen uit de pakketten ‘Beoordeling’ en ‘Beoordeling & onderhandeling’. Bij het eerste pakket beoordeelt een jurist jouw juridische uitgangspositie en krijg je advies over je kansen en het vervolgtraject. Het tweede, uitgebreidere pakket, dekt ook het versturen van brieven, het leggen van contact met de tegenpartij, het onderhandelen en het vastleggen van afspraken.

Bij de rechtshulp on demand van Univé kun je kiezen uit drie pakketten:

  • -advies en beoordelen
  • -hulp bij het conflict
  • -de zaak laten oplossen door een jurist van Univé.

Prepaid rechtsbijstand, rechtshulp on demand of rechtshulp zonder verzekering

Prepaid rechtsbijstand wordt ook wel rechtshulp on demand of rechtshulp zonder verzekering genoemd. Bij een prepaid rechtsbijstandverzekering moet je zelf het nodige werk doen. Afhankelijk van het pakket dat je hebt gekozen geeft een jurist jou daarbij advies. Hij of zij maakt ook een inschatting van jouw kans op succes. De jurist kan ook helpen met het opstellen van een brief, onderhandelen met de tegenpartij of je adviseren over vervolgstappen. Maar wat hij of zij doet, hangt weer af van het pakket dat je gekozen hebt.

Verschillen tussen prepaid rechtsbijstand en een rechtsbijstandverzekering

Er zijn een aantal verschillen tussen prepaid rechtsbijstand en de gewone rechtsbijstandverzekering. Die laatste doet niets voor je als er bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering al een conflict speelt. Maar een prepaid rechtsbijstandverzekering kun je wel afsluiten als er al iets aan de hand is.

Verder dekt een gewone rechtsbijstandverzekering vaak conflicten op verschillende rechtsgebieden, zoals wonen, werk en verkeer. Al komen er ook steeds meer rechtsbijstandverzekeringen die je aan de hand van modules zelf kunt samenstellen. Prepaid rechtsbijstand heeft daarentegen vaak maar betrekking op een handvol kwesties. Bij Univé kun je bijvoorbeeld alleen prepaid rechtsbijstand afsluiten voor werk en inkomen. Een gewone rechtsbijstandverzekering is dus veel uitgebreider dan een prepaid rechtsbijstandverzekering.

Een derde verschil is dat je bij prepaid rechtsbijstand er niet op hoeft te rekenen dat een advocaat voor jou een rechtszaak begint. Dat valt niet onder een prepaid rechtsbijstandverzekering. Die is er meer op gericht om rechtszaken te voorkomen. Bij een gewone rechtsbijstandverzekering is juridische bijstand in de rechtszaal wel verzekerd.

Geen advocaat

En bij prepaid rechtshulp wordt het werk gedaan door juristen, niet door gespecialiseerde advocaten. En omdat u geen hoge uurtarieven voor advocaten hoeft te betalen, kan rechtshulp op afroep goedkoper zijn dan een rechtsbijstandverzekering.

Prepaid rechtsbijstand voor een vast bedrag

Tenslotte betaal je voor een gewone rechtsbijstandverzekering periodiek premie, bijvoorbeeld per maand. Bij een prepaid rechtsbijstand verzekering betaal je eenmalig een vast bedrag. Je zit dus niet vast aan een verzekering. Toch liever een gewone rechtsbijstandverzekering afsluiten? Dan kun je hieronder rechtsbijstandverzekeringen vergelijken.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

3/5 - (2 stemmen)

Deel dit met je vrienden!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.