Ga naar de inhoud

Prepaid rechtsbijstand of een gewone rechtsbijstandverzekering?

Rechtsbijstandverzekeraars bieden tegenwoordig ook prepaid rechtsbijstand, rechtshulp on demand of rechtshulp zonder verzekering aan. Wat is prepaid rechtsbijstand, wat heb je er aan en wat zijn de verschillen met gewone rechtsbijstandverzekeringen?

Prepaid rechtsbijstand wordt in Nederland nog maar weinig aangeboden als rechtsbijstandverzekering © Tim Gouw / Pexels
Prepaid rechtsbijstand wordt in Nederland nog maar weinig aangeboden als rechtsbijstandverzekering © Tim Gouw / Pexels

De samenleving wordt steeds ingewikkelder. Bedrijven reorganiseren aan de lopende band en ontslag is voor veel mensen een voortdurende dreiging. De overheid als beschermende engel voor van alles en nog wat, trekt zich terug en de burger moet het zelf maar rooien. Op gesubsidieerde rechtsbijstand heeft de overheid de laatste jaren flink bezuinigd. Voor veel mensen is dat reden om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Lees hier wat de beste rechtsbijstandverzekering in de test is.

Maar met een rechtsbijstandverzekering ben je soms ook verzekerd voor rechtsbijstand bij zaken waar je in de praktijk nooit mee te maken zult krijgen. Andersom kun je ook een conflict krijgen op een rechtsterrein waarbij je met jouw rechtsbijstandverzekering nou net niet voor verzekerd bent. En als je al een conflict hebt bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering, dan kun je geen beroep meer doen op je rechtsbijstandspolis.

Prepaid rechtsbijstand, rechtshulp on demand of rechtshulp zonder verzekering

Prepaid rechtsbijstand wordt ook wel rechtshulp on demand of rechtshulp zonder verzekering genoemd. Bij een prepaid rechtsbijstandverzekering moet je zelf het nodige werk doen. Afhankelijk van het pakket dat je hebt gekozen, geeft een jurist jou daarbij advies. Hij of zij maakt ook een inschatting van jouw kans op succes. De jurist kan ook helpen met het opstellen van een brief, onderhandelen met de tegenpartij of je adviseren over vervolgstappen. Maar wat hij of zij doet, hangt weer af van het pakket dat je gekozen hebt.

De Univé prepaid rechtsbijstand

Prepaid rechtsbijstandverzekeringen worden aangeboden door de grote rechtsbijstandsverzekeraars als Arag en DAS maar ook door Univé. Verzekeraar Univé biedt rechtshulp on demand voor de gebieden ‘Werk en inkomen’, Consumentenaankopen, Wonen, Verkeer en Letselschade. Bij echtscheiding kun je geen beroep doen op de prepaid rechtsbijstand van Univé. Ook Legalguard, Lancyr, BrandMr en Arag Direct sluiten een scheiding uit bij hun verzekering voor rechtsbijstand on demand.

Bij ‘Werk en inkomen’ gaat het om prepaid rechtshulp bij arbeidsconflicten, ontslagzaken, het checken van de vaststellingsovereenkomst. Bij ‘Wonen en kopen’ krijg je on demand rechtshulp bij het controleren van je huur- of koopovereenkomst, maar ook bij geschillen over een aankoop. Het intakegesprek is bij Univé gratis. Lees de beoordeling van de prepaid rechtshulp van Univé door de Consumentenbond of sluit een gewone rechtsbijstandverzekering bij Univé af.

Basisdiensten en uitgebreider pakket voor rechtshulp on demand

Vaak kun je kiezen voor een basispakket aan rechtshulp of een pakket waarbij de rechtsbijstandsverzekeraar meer voor je doet. Bij de rechtshulp on demand van Univé kun je kiezen uit drie pakketten:

  • -advies en beoordelen
  • -hulp bij het conflict
  • -de zaak laten oplossen door een jurist van Univé.

Welke rechtsgebieden zijn gedekt bij prepaid rechtshulp?

Let er ook op welke rechtsgebieden gedekt zijn. Onderzoekers van onafhankelijk bureau Moneyview constateerden in 2022 dat DAS On Demand als enige van de zes aanbieders van prepaid rechtsbijstand alle rechtsgebieden dekt: van verkeer, wonen, werk & inkomen, tot consumentenaankopen en letselschade. Deze rechtsbijstandverzekering on demand is de enige die ook echtscheiding dekt.

Verschillen tussen prepaid rechtsbijstand en een rechtsbijstandverzekering

Er zijn een aantal verschillen tussen prepaid rechtsbijstand en de gewone rechtsbijstandverzekering. Die laatste doet niets voor je als er bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering al een conflict speelt. Maar een prepaid rechtsbijstandverzekering kun je wel afsluiten als er al iets aan de hand is.

Verder dekt een gewone rechtsbijstandverzekering vaak conflicten op verschillende rechtsgebieden, zoals wonen, werk en verkeer. Al komen er ook steeds meer rechtsbijstandverzekeringen die je aan de hand van modules zelf kunt samenstellen. Een gewone rechtsbijstandverzekering is vaak uitgebreider dan een prepaid rechtsbijstandverzekering.

Een derde verschil is dat je bij prepaid rechtsbijstand er niet op hoeft te rekenen dat een advocaat voor jou een rechtszaak begint. Dat valt niet onder een prepaid rechtsbijstandverzekering. Die is er meer op gericht om rechtszaken te voorkomen. Bij rechtsbijstand on demand kun je meestal alleen terecht voor kort overleg en een persoonlijk advies. Maar je moet uiteindelijk zelf het contact met de tegenpartij onderhouden. Wel kan een juridisch medewerker voor jou onderhandelen in een conflict.

Procederen wordt niet standaard gedekt bij prepaid rechtshulp. Daarvoor moet je apart betalen. Bij een gewone rechtsbijstandverzekering is juridische bijstand in de rechtszaal wel verzekerd.

Geen advocaat

Bij prepaid rechtshulp wordt het werk gedaan door juristen, niet door gespecialiseerde advocaten. En omdat je geen hoge uurtarieven voor advocaten hoeft te betalen, kan rechtshulp op afroep goedkoper zijn dan een rechtsbijstandverzekering.

Prepaid rechtsbijstand voor een vast bedrag

Tenslotte betaal je voor een gewone rechtsbijstandverzekering periodiek premie, bijvoorbeeld per maand. Bij een prepaid rechtsbijstand verzekering betaal je eenmalig een vast bedrag. Je zit dus niet vast aan een verzekering. Maar let wel op, want naarmate de verzekeraar meer hulp moet bieden, lopen de kosten op. Een kort overleg is meestal gratis.

Toch liever een gewone rechtsbijstandverzekering afsluiten? Dan kun je hieronder rechtsbijstandverzekeringen vergelijken. Vul eerst even de gevraagde gegevens in. In de tweede stap kun je aanvinken welke vormen van rechtsbijstand je verzekerd wilt hebben.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
3/5 - (2 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.