Ga naar de inhoud

Vaker medische selectie bij zorgverzekering

Steeds meer zorgverzekeraars hanteren een medische selectie van klanten. In 2011 paste twintig procent van de zorgverzekeraars een medische selectie in de vorm van een vragenlijst toe. In 2012 is dat bij dertig procent van de zorgverzekeraars het geval.

Dat blijkt uit onderzoek van Verzekeringssite.nl. Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht, maar voor aanvullende zorgverzekeringen en tandartsverzekeringen mogen zorgverzekeraars selecteren aan de poort. Uit het onderzoek, waarvoor het selectiebeleid van 47 aanbieders van ziektekostenverzekeringen onder de loep genomen zijn, blijkt dat zorgverzekeraars met name bij tandartsverzekeringen en zeer uitgebreide aanvullende verzekeringen hun klanten een vragenlijst toesturen.

Tandartsverzekering en medische selectie

Bij bijna de helft van de tandartsverzekeringen wordt een medische keuring toegepast. “Dit houdt meestal een tandverklaring van de tandarts in”, zegt Erik Hordijk, directeur van de vergelijkingssite. “Daarin staat of je gebit gezond is en of de tandarts denkt dat er op korte termijn kosten te verwachten zijn.” Ook hierbij gaat het om de uitgebreidere pakketten.

Geen medische selectie

De vergelijkingssite benadrukt dat chronisch zieken nog steeds een ruime keuze hebben uit zorgverzekeringen, omdat zeventig procent van de zorgverzekeraars geen medische selectie hanteert.

Zo vergoeden de meeste uitgebreide pakketten van OHRA, De Friesland Zorgverzekeraar, Menzis en De Goudse Verzekeringen alle fysiotherapiebehandelingen en hanteren zij geen medische selectie. “Een chronisch zieke die een volledige vergoeding voor fysiotherapiebehandelingen nodig heeft kan door over te stappen nog steeds veel besparen,” aldus Erik Hordijk. Lees ook: zorgverzekeringen voor reumapatiënten.

Vergelijk ziektekostenverzekeringen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)