Ga naar de inhoud

Een begrafenisverzekering afsluiten, waar moet je op letten?

Een begrafenisverzekering is waarschijnlijk de enige verzekering waarvan je zeker weet dat je daar ooit gebruik van zult maken. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het afsluiten van een begrafenisverzekering?

Een begrafenisverzekering afsluiten kan je nabestaanden veel gedoe uit handen nemen. © Kees Luising / Pixabay
Een begrafenisverzekering afsluiten kan je nabestaanden veel gedoe uit handen nemen. © Kees Luising / Pixabay

Er wordt wel eens gezegd dat de dood en de belasting de enige zekerheden in het leven zijn. Alle reden dus om een begrafenisverzekering af te sluiten, want die zal met honderd procent zekerheid ooit uitkeren. Bovendien zijn met een simpele uitvaart ook al flinke kosten gemoeid. Wat een begrafenis kost, kun je uitrekenen met onder meer deze rekenhulp.

Begrafenisverzekeringen, ook wel uitvaartverzekeringen genaamd, zijn eigenlijk aparte producten. Waar consumenten voor zorgverzekeringen, autoverzekeringen, reisverzekeringen en woonverzekeringen regelmatig verzekeringen vergelijken en overstappen, veranderen de meeste consumenten nooit van een eenmaal afgesloten uitvaartverzekering. De begrafenispolis wordt afgesloten en daarna diep opgeborgen. Alle reden dus om zorgvuldig begrafenisverzekeringen te vergelijken voordat je ze afsluit.

Waarom een begrafenisverzekering afsluiten?

Een uitvaartverzekering is niet verplicht en niet altijd noodzakelijk, dus waarom zou je een begrafenisverzekering afsluiten? Een uitvaartverzekering sluit je vooral af om je nabestaanden financiële zorgen uit handen te nemen. Zelfs een goedkope begrafenis kost al snel vele duizenden euro’s. Een crematie is goedkoper, onder meer omdat je geen grafrechten hoeft te betalen, maar ook dan ben je als snel een paar duizend euro kwijt.

Een begrafenisverzekering afsluiten of zelf sparen?

Zelf sparen voor je begrafenis of crematie kan natuurlijk ook, maar vereist discipline. Bovendien moet je over je opgebouwde kapitaal vermogensrendementsheffing betalen als je boven de vrijstelling uit komt. Daarnaast weet je niet wanneer je komt te overlijden en weet je dus niet of je wel genoeg tijd hebt om het benodigde kapitaal voor je uitvaart bij elkaar te sparen. Magere Hein komt helaas soms eerder langs dan je denkt. Daar staat tegenover dat je het opgebouwde kapitaal in een begrafenisverzekering niet kunt meenemen als je naar andere uitvaartverzekering overstapt.

Begrafenis betalen met eigen geld

Zelfs al heb je het geld voor je uitvaart al wel op een spaarrekening staan, dan nog is het maar de vraag of je nabestaanden na jouw overlijden bij dat geld kunnen komen. Na een overlijden worden bankrekeningen van de overledene geblokkeerd, al blijven en/of-rekeningen wel toegankelijk voor de nog levende partner. Eerst moet duidelijk worden wie de erfgenamen zijn. Snel nog even de rekening leeg pinnen is dan ook niet toegestaan, zelfs niet om de begrafenis te betalen. De uitkering van de begrafenisverzekering kan dan voorkomen dat je nabestaanden de kosten van je uitvaart uit eigen zak moeten betalen.

Maar er is nog een belangrijke reden om wel een uitvaartverzekering af te sluiten. Bij een overlijden zal de uitvaartverzekeraar een uitvaartverzorger sturen om de nabestaanden te helpen bij het regelen van de begrafenis.

Bij wie kun je een begrafenisverzekering afsluiten?

Er zijn diverse aanbieders van begrafenisverzekeringen zoals Monuta en Dela (beste uitvaartverzekering volgens de Consumentenbond in 2013, 2014, 2015 en 2016). De premie voor een begrafenisverzekering wordt onder meer bepaald door je wensen en je leeftijd. Hoe ouder je bent en hoe uitgebreider je je uitvaart wilt aanpakken, hoe hoger de premie. Het Nibud berekende in 2016 dat iemand die op z’n twintigste een uitvaartverzekering afsluit met een verzekerd kapitaal van 5000 euro een premie van 5 euro per maand betaalt. Iemand die op z’n zestigste dezelfde uitvaartverzekering afsluit, betaalt 19 euro per maand. En als je bedenkt dat een gemiddelde uitvaart in 2015 ruim 8000 euro kostte, dan moeten de nabestaanden na afloop nog bijbetalen.

Begrafenisverzekeringen vergelijken

Vraag offertes op bij verschillende aanbieders van uitvaartverzekeringen en ga op je gemak begrafenisverzekeringen vergelijken op klanttevredenheid, dekking en premie. Let ook op de polisvoorwaarden. Hoe wordt bijvoorbeeld de inflatiecorrectie toegepast? Wat zit er in het basistarief en wat valt er onder bijkomende kosten? Dat verschilt per verzekeraar en verzekering. En sommige ondernemers rekenen een laag basistarief, maar gooien een hoge marge op de diensten van derden, aldus de Consumentenbond.

De bond constateerde in 2018 in een vergelijking van de prijzen van uitvaartondernemers en crematoria dat de prijsverschillen groot zijn. Onderling vergelijken is erg lastig . Volgens de Consumentenbond was je in 2018 voor een eenvoudige begrafenis al snel 3300 euro kwijt. En dan zijn de kosten voor een afscheidsbijeenkomst in een condoleanceruimte nog niet meegeteld.

Welke soorten begrafenisverzekeringen zijn er?

Er zijn eigenlijk drie soorten begrafenisverzekeringen. Bij de kapitaalverzekeringen krijgen de nabestaanden een geldbedrag om de kosten van de uitvaart te betalen. Uiteraard kunnen ze ook een uitvaartverzorger inhuren om de begrafenis of crematie te laten verzorgen.

Daarnaast heb je de naturaverzekeringen waarbij de uitvaartverzekeraar een dienstenpakket levert en je begrafenis of crematie verzorgt. Welke diensten dat zijn, spreek je af bij het afsluiten van de begrafenisverzekering. Wil je een ultra luxe kist of het goedkoopste exemplaar, tien volgauto’s of juist geen, een luxe condoleance na afloop of volstaat een kopje koffie met een plakje cake? Je zegt het maar, want je betaalt tenslotte zelf de premie die nodig is om het allemaal te betalen. Lees meer tips om een goedkope uitvaartverzekering af te sluiten.

Naturasommen uitvaartverzekeringen

De derde soort uitvaartverzekering zijn de naturasommenverzekeringen. Die lijken op een kapitaalverzekering, maar hierbij moet de uitkering verplicht aan de uitvaart worden besteed. Daarnaast is er nog een combinatieverzekering die een combinatie vormt van een naturaverzekering en een kapitaalverzekering. En bij de Laatste Wensen Uitvaartverzekering van Yarden kun je zelfs elk moment kiezen of je een uitkering in geld, in diensten of in een combinatie van beide wilt. Update 8 februari 2021: Je kunt bij Yarden geen nieuwe uitvaartverzekering meer afsluiten. Bestaande verzekeringen worden wel gewoon uitgevoerd.

Premie voor begrafenisverzekering betalen

De premie voor een begrafenisverzekering kun je periodiek voldoen, maar er zijn ook koopsompolissen. Daarbij betaal je de volledige premie voor de uitvaartverzekering in één keer.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)