Verzekeren zonder rijbewijs mag, maar is wel lastig

Het is in Nederland gelukkig niet verboden om een auto te verzekeren als je geen rijbewijs hebt. Toch is het in de praktijk erg lastig om je auto te laten verzekeren wanneer je niet rijbevoegd bent. Bij veel Nederlandse verzekeraars kun je alleen een autoverzekering afsluiten als je ook daadwerkelijk een rijbewijs hebt. Ben je autobezitter, dan heb je namelijk een verzekeringsplicht in Nederland. En daar komt niemand onderuit.

In drie gevallen kan het zijn dat je toch een auto wilt of moet laten verzekeren, terwijl je hem op dat moment in de praktijk niet kunt gebruiken:

  1. Je hebt nog geen rijbewijs gehaald, maar al wel een auto gekocht.
  2. Het rijbewijs is niet verlengd en daardoor verlopen.
  3. Door een verkeersdelict is je rijbewijs ingevorderd.

Nog geen rijbewijs gehaald

Wanneer je nog geen rijbewijs hebt gehaald, maar al wel een auto hebt aangeschaft, kun je wettelijk gezien twee dingen doen. Zo kun je ervoor kiezen om het kenteken van jouw auto bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer te laten schorsen. Vervolgens moet je de auto op je eigen terrein neerzetten. Alleen dan heb je geen verzekering nodig.

In de tweede plaats kun je jouw wagen bij sommige verzekeraars wél laten verzekeren, ook zonder een rijbewijs. Maar de keuze qua verzekeraars is wel erg beperkt. Je moet in die gevallen een hoofdbestuurder opgeven met een rijbewijs, maar die hoeft niet de bezitter van de auto te zijn. In de verzekeringspolis wordt hierbij een bepaling opgenomen waarin staat dat de eigenaar – die dus geen rijbewijs heeft – niet onder de verzekeringsvoorwaarden valt als hij/zij in de auto stapt. Slechts weinig verzekeraars bieden de mogelijkheid aan om je op deze manier, zonder rijbewijs, een auto te laten verzekeren.

Je rijbewijs is verlopen

Wanneer je rijbewijs verlopen is, is dat vaak een beetje je eigen schuld. Maar wat de oorzaak ook is, het kan zijn dat je toch een verzekering wilt met een verlopen rijbewijs. Vaak is je verzekering nog wel ‘voor beperkte duur geldig’ bij een verlopen rijbewijs. Dus als iemand zijn auto tegen de jouwe parkeert, terwijl jouw auto gewoon geparkeerd staat, betaalt de verzekeraar (of het Waarborgfonds) vaak wel uit. Of als je auto door noodweer, bijvoorbeeld een storm, schade oploopt. Maar ga je zelf de weg op zonder rijbewijs en er gebeurt iets – een ongeluk of schade –, dan kun je geen aanspraak maken op een vergoeding en heb je echt een flink probleem.

Houd ook in de gaten dat het minstens 5 dagen duurt voor een nieuw aangevraagd rijbewijs beschikbaar is. Bij de meeste verzekeraars kun je pas daarna weer een autoverzekering afsluiten.

Ingevorderd rijbewijs

Stel dat je rijbewijs is ingevorderd vanwege een verkeersdelict of -misdrijf en precies in de invorderingsfase verloopt de verzekering van je auto, dan heb je een probleem. Verlengen of overstappen is dan ingewikkeld. Probeer maar eens verzekeraar te vinden die jouw auto dan wil onderbrengen in een polis.

Toch verzekeren!

Toch zijn er gelukkig verzekeraars, hoewel niet veel, die een autoverzekering aanbieden zonder dat jij een rijbewijs hebt. Maar beter kun je de bovengenoemde problemen voor zijn en zorgen dat je gewoon rond kunt rijden mét een rijbewijs en in een regulier verzekerde auto.

Deel dit met je vrienden!

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.