Ga naar de inhoud

Een bootverzekering van Nationale Nederlanden: WA, Beperkt Casco of Volledig Casco bootverzekering

De bootverzekering van Nationale Nederlanden bevat een aantal opvallende pluspunten. Je kunt de bootverzekering afsluiten als Aansprakelijkheidsverzekering, Beperkt Casco verzekering of als volledig casco verzekering. Bij schade kun je met een bootverzekering van Nationale Nederlanden je boot laten repareren bij een aangesloten schadeherstelbedrijf. Maar er zijn meer voordelen aan de bootverzekering van Nationale Nederlanden.

Bij de bootverzekering van Nationale Nederlanden kun je kiezen uit drie dekkingen. © AlleverzekeringenOpEenRij.nl.
Bij de bootverzekering van Nationale Nederlanden kun je kiezen uit drie dekkingen. © AlleVerzekeringenOpEenRij.nl.

Met dank aan het coronavirus, dat de mogelijkheden voor vakantie en uitstapjes sterk aan banden legde, is de bootverkoop in Nederland in 2020 geëxplodeerd. Het was dit jaar dan ook beduidend drukker op het water. Maar of je nou een nieuwbakken schipper bent of al heel wat jaren een boot hebt, het kan nooit kwaad om even na te denken over het nut en de noodzaak van een bootverzekering.

Bootverzekering niet wettelijk verplicht

Een bootverzekering is in Nederland geen wettelijk verplichte verzekering. Maar beheerders van havens of botenstallingen stellen een bootverzekering met wettelijke aansprakelijkheid soms wel verplicht. Ook organisatoren van wedstrijden stellen soms een bootverzekering met minimaal WA-dekking verplicht. Ook in het buitenland kan een aansprakelijkheidsverzekering voor je boot verplicht zijn.

Maar onder andere omstandigheden kun je schade die je met een kleine boot, een opblaasboot, roeiboot, kano of een motorboot met minder dan 4 pk toebrengt aan een ander, claimen via je gewone aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Die is ook niet wettelijk verplicht, maar de Consumentenbond raadt wel met klem aan om zo’n AVP af te sluiten. De consumentenorganisatie vindt het ook een morele verplichting om een AVP af te sluiten.

Voor eigenaren van iets grotere boten dan de hierboven genoemde vaartuigen kan het wel nuttig zijn om tenminste na te denken over een bootverzekering. Bij het zoeken naar een bootverzekering kom je al snel terecht bij onder meer de Pleziervaartuigverzekering van FBTO, de bootverzekering van Nationale Nederlanden en de bootverzekering van Alpina. Vergelijk de premie van de FBTO bootverzekering en die van de bootverzekering van Univé met de premie van de bootverzekering van Nationale Nederlanden.

De dekking van de bootverzekering van Nationale Nederlanden

Net als bij een autoverzekering kun je bij de bootverzekering van Nationale Nederlanden kiezen uit drie soorten dekking: Aansprakelijkheid, Beperkt casco en Volledig casco.

Wat dekt de Nationale Nederlanden bootverzekering met aansprakelijkheidsdekking?

Bij alle drie de dekkingsvarianten is schade aan derden tot 5 miljoen euro verzekerd. Ook opruimings- en bergingskosten en bereddingskosten zijn meeverzekerd. Voor alle andere vormen van schade en schade-oorzaken moet je de aansprakelijkheidsverzekering aanvullen met een beperkt casco bootverzekering of een volledig casco bootverzekering. Je kunt dan ook de hoogte van het eigen risico bepalen. Daarbij kun je kiezen uit een eigen risico van nul euro, van 250 euro of van 500 euro. Bij boten die meer waard zijn dan 100.000 euro mag je een hoger eigen risico afspreken.

Wat dekt de bootverzekering met beperkt casco dekking bij Nationale Nederlanden?

Met de Beperkt Casco dekking van de Bootverzekering van Nationale Nederlanden ben je verzekerd voor schade door onder meer brand, bliksem, storm, explosies, diefstal en inbraak. Ook nautische apparatuur en gereedschap voor particulier gebruik aan boord is gedekt.

Bootverzekering van Nationale Nederlanden met volledig casco dekking

Wil je ook verzekerd zijn voor schade aan je eigen boot na een aanvaring, vandalisme, verduistering of het compleet zinken van je boot, dan moet je de volledig casco dekking afsluiten. Die volledig casco bootverzekering van Nationale Nederlanden biedt ook dekking tegen blaasvorming in polyester, schade die ontstaan is door bevriezing, schade door transport over de weg of het water en elk ander van buiten komend onheil is gedekt. Ook eigen gebreken aan je boot of de ‘voortstuwingsinstallatie’ is verzekerd.

Vaargebied bij de bootverzekering kiezen

Bij het afsluiten van de bootverzekering van Nationale Nederlanden moet je aangeven voor welk vaargebied je bootverzekering geldt. Je kunt kiezen uit: Nederland (Nederlandse binnenwateren en op zee tot 20 zeemijlen uit de Nederlandse kust), Europa en Middellandse Zee. Op de site van Nationale Nederlanden staat de begrenzing van de vaargebieden exact gespecificeerd. Wie wil varen op de Noordzee, het Kanaal, de Atlantische Oceaan of de Oostzee kan een bootverzekering met Zeedekking afsluiten.

Aanvullende dekkingen van de bootverzekering van Nationale Nederlanden

De bootverzekering van Nationale Nederlanden kun je uitbreiden met een rechtsbijstanddekking en een ongevallendekking. Bij de rechtsbijstanddekking voor je bootverzekering krijg je rechtshulp over onder meer schade en letsel die ontstaan zijn tijdens vaartochten met je boot. Ook conflicten over de koop, reparatie, onderhoud en verzekering van je boot of boottrailer en gedoe rond je vaste ligplaats of winterberging zijn dan gedekt.

Door je bootverzekering uit te breiden met een ongevallendekking ontvangen de opvarenden van je boot een uitkering bij overlijden of blijvende invaliditeit.

Ben je van plan je boot te verhuren, dan kun je een dekking voor verhuur afsluiten. Die dekking geldt alleen voor verhuur tussen particulieren.

Bootverzekering met schadeherstel

Heb je schade gevaren, die verzekerd is volgens de door jou gekozen dekking, dan kun je je boot laten repareren bij de herstelbedrijven binnen het Schadeherstelnetwerk van Nationale Nederlanden. Welke bedrijven dat zijn, staat op de site van Nationale Nederlanden. Er hoeft geen schade expert bij te komen en je hoeft niks voor te schieten. De reparateur regelt de schade rechtstreeks met Nationale Nederlanden. Je moet alleen een eventueel eigen risico rechtstreeks aan de boothersteller betalen. Als je niet zelf je boot bij de reparatiewerf kunt brengen, dan komt er iemand naar je toe. Na de bootreparatie krijg je twee jaar garantie op de reparatie.

Verder krijg je met de bootverzekering van Nationale Nederlanden tien procent korting op veiligheidsproducten.

Bekijk alle polisvoorwaarden, dekkingen, uitsluitingen en premies over de bootverzekeringen van Nationale Nederlanden op de site van de verzekeraar. De informatie daar is leidend.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
Beoordeel dit artikel post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.