Ga naar de inhoud

De kilometerverzekering voor je auto afsluiten

De kilometerverzekering voor je auto kan een uitkomst zijn als je maar weinig kilometer rijdt. Hoe werkt een kilometerverzekering? En waar kun je een kilometerverzekering afsluiten?

De kilometerverzekering kan interessant zijn voor automobilisten die heel weinig kilometers rijden. © Babbubirdi / Pixabay
De kilometerverzekering kan interessant zijn voor automobilisten die heel weinig kilometers rijden. © Babbubirdi / Pixabay

Doordat we tijdens de coronapandemie veel meer thuisgewerkt hebben en minder kilometers hebben gereden naar familie en dagjes uit, realiseert menig automobilist zich dat de auto wel erg weinig gebruikt wordt. Een prima gelegenheid om eens kritisch naar je autoverzekering te kijken. Want vaak hangt de hoogte van de premie van je autoverzekering mede af van het aantal kilometers per jaar dat je rijdt. Je kunt dus besparen op je autoverzekering door te kijken of het aantal bij de verzekering opgegeven kilometers nog wel klopt met je feitelijke rijgedrag.

Voor automobilisten die weinig kilometers maken is er een alternatief voor de reguliere autoverzekering: de kilometerverzekering. De Kilometerverzekering bestaat al sinds 2007. Deze autoverzekering is ondergebracht bij Nationale Nederlanden (NN). Deze verzekeraar had ook op het testplatform Bundelz een eigen kilometerverzekering ontwikkeld, waarbij je bundels van duizend kilometer kon kopen. Dat platform is per november 2021 opgeheven waarbij de kilometerverzekering wordt voorgezet door NN-dochter OHRA.

De kilometerverzekering van OHRA

De kilometerverzekering van OHRA werkt heel eenvoudig. Je koopt een bundel en bent dan voor 1.000 km verzekerd. De kilometerverzekering is dus eigenlijk ook een prepaid-autoverzekering. Een kilometerteller in je auto houdt bij hoeveel kilometers je rijdt. Als je niet rijdt, gaat er niets van je bundel af, maar ben je wel gewoon verzekerd. Via een handige app heb je inzicht in je bundelverbruik. Is je bundel op? Dan start automatisch een nieuwe. Je gaat dus nooit onverzekerd de weg op. Bekijk de voorwaarden en premies van de kilometerverzekering van OHRA.

Net als bij een gewone autoverzekering moet je bij de kilometerverzekering nog wel even bepalen of je een WA-verzekering, WA-Casco-verzekering of allrisk autoverzekering wilt afsluiten. Volgens OHRA zelf is de kilometerverzekering interessant voor mensen die minder dan 5000 kilometer per jaar rijden. Wellicht is de kilometerverzekering daarom alleen interessant voor een tweede auto of een oldtimer, waar doorgaans minder mee gereden wordt.

Hoe houdt de kilometerverzekering je kilometers bij?

banner kilometerverzekering

Bij de OHRA kilometerverzekering krijg je een zwart kastje thuisgestuurd. Dat is de kilometerteller. Die moet je binnen 14 dagen na het afsluiten van de verzekering in je auto bevestigen. Pas dan gaat ook je bundel in. Het bevestigen van die kilometerteller is overigens een kwestie van een kabeltje in de juiste poort in je auto steken. Anders kunnen ze dat bij de Kwikfit voor je doen.

Kilometerverzekering beheren via een app

De kilometerteller kun je uitlezen via een app. Die app houdt de datum, het tijdstip, de tijdsduur en het aantal kilometers per rit bij. Er staat niet bij waar je naartoe bent gereden. Dat is overigens wel een privacy-dingetje, want via de app kun je natuurlijk wel zien wanneer je partner of thuiswonende kind de auto heeft gebruikt. Bekijk vragen en antwoorden over deze verzekering op de site van OHRA.

Wat zijn de nadelen van een kilometerverzekering?

Mensen zijn doorgaans erg optimistisch als het gaat om het maken van inschattingen van hun eigen gedrag. Wie vooraf denkt met z’n kilometerverzekering lekker weinig kilometers te maken, kan in de praktijk bedrogen uit komen. Want ja, soms moet je nou eenmaal extra rijden voor de voetbalclub. Of regent het toch vaker waardoor je niet de fiets maar de auto pakt om ergens naartoe te gaan. Dan tikken de kilometers toch weer aan.

Bovendien kun je je ook beperkt voelen in je vrijheid als je elke keer dat je ergens naartoe wilt, moet nadenken of die rit eigenlijk wel binnen je kilometerbundel past.

Tegelijkertijd kan dat ook een voordeel van een kilometerverzekering zijn. Je gaat bewuster naar je autogebruik kijken. En, ook niet onbelangrijk, je voelt de autokosten wat directer in je portemonnee. De premie voor een reguliere autoverzekering wordt meestal eens per jaar afgeschreven. Dat gaat bijna ongemerkt. Maar als je iedere keer een nieuwe kilometerbundel moet bestellen, ga je toch kritischer kijken naar je autogebruik. Leaserijders die maximaal 500 kilometer per jaar met de auto van de zaak mogen rijden om onder de fiscale bijtelling uit te komen, zullen dat herkennen. En misschien besluit je dan toch dat andere vervoersvormen goedkoper zijn.

Vergelijk de kilometerverzekering van OHRA met andere autoverzekeringen en kijk welke autoverzekering het beste bij jouw situatie past.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Leenautoverzekering

Een auto van een ander lenen en die verzekeren met een leenautoverzekering, kan ook een optie zijn. Ook die verzekering kun je bij OHRA afsluiten. Als jij een leenauto van een ander verzekert, is die persoon gevrijwaard van schade en eventueel verlies van no-claimkorting als jij schade maakt met de leenauto.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
Beoordeel dit artikel post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.