Ga naar de inhoud

Zo sluit je een reisverzekering voor een cruise vakantie af

Langzamerhand stijgt het aantal Nederlanders dat op cruisevakantie gaat. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een reisverzekering voor een cruise vakantie afsluit?

Seabourn Ovation in Ijmuiden. Sluit altijd een reisverzekering voor een cruise af. © Nico van Dijk
Seabourn Ovation in Ijmuiden. Sluit altijd een reisverzekering voor een cruise af. © Nico van Dijk

Een cruise heeft vele voordelen. Je bent elke dag op een andere bestemming, maar hoeft toch maar een keer je koffer uit te pakken. Aan boord is heel veel entertainment, je kunt lekker ontspannen en er zijn bars en restaurants in allerlei variëteiten. Kortom, cruisen is echt volop genieten van het goede leven en je nergens druk om maken.

Toch is het verstandig om voor je een cruise vakantie maakt even goed naar je reisverzekering te kijken. Slechts een enkele reisverzekering dekt bijvoorbeeld expliciet de schade als je je cruiseschip gemist hebt, maar daarover later meer.

Dekkingsgebied van je reisverzekering

Een van de belangrijkste zaken waar je op moet letten als je een reisverzekering voor een cruise afsluit, is het dekkingsgebied. Meestal heb je de keuze uit Europa of een wereldwijde dekking. Een cruise door de westelijke Middellandse Zee valt onder je Europa-dekking. Ook landen als Marokko, Tunesië, Egypte en Israël vallen nog onder de Europa-dekking van je reisverzekering.

Die dekking is onder meer van belang voor de vergoeding van eventuele medische kosten tijdens je cruisevakantie. Je Nederlandse basisverzekering vergoedt alleen maar zorgkosten tot het maximale tarief dat in Nederland gangbaar is. Valt de rekening van de dokter of het ziekenhuis hoger uit, dan moet je zelf bijbetalen.

Medische evacuatie

Let er ook op in hoeverre kosten van een medische evacuatie gedekt zijn. Gewonde wintersporters die met een helikopter van de piste afgevoerd worden, weten dat zo’n kort vluchtje naar het ziekenhuis al snel in de duizenden euro’s kan lopen. Laat staan wat het kost als je vanaf een cruiseschip dat in een afgelegen gebied vaart, naar de wal overgebracht moet worden. Check dat dus even.

Annuleringsverzekering keert niet uit bij missen cruiseschip

Let er bij het afsluiten van je reisverzekering voor je cruisevakantie ook op of er een dekking is voor het missen van je cruise. Veel mensen vliegen pas op de dag van vertrek naar de haven waar het cruiseschip ligt. Maar als je vlucht vertraging heeft of naar een andere luchthaven moet uitwijken, loop je de kans om te laat bij je cruiseschip aan te komen. En dan kom je in de vervelende situatie terecht dat je óf naar huis moet, óf dat je op een of andere manier naar de volgende cruisehaven moet komen om je daar alsnog in te schepen.

Een annuleringsverzekering biedt dan geen uitkomst. Sommige in cruisevakanties gespecialiseerde reisorganisaties bieden in dat geval een ‘cruise aansluitingsverzekering’ aan. Die moet je dan wel direct bij het boeken van je cruise hebben afgesloten.

Gewone reisverzekering voor een cruise vakantie

Bij sommige cruisemaatschappijen kun je wel een reisverzekering afsluiten, maar daar staat in de polisvoorwaarden niet altijd iets over vergoeding bij het missen van aansluitingen. In de praktijk zijn dat vaak gewone reisverzekeringen, die niet specifiek op een cruisevakantie zijn toegesneden. Er staat dan bijvoorbeeld in dat je wel gedekt bent voor wintersport, maar ja, daar heb je bij een cruise niet zoveel aan. Lees dus voor het afsluiten van een reisverzekering altijd de polisvoorwaarden door.

Neem in het geval van het missen van je cruiseschip contact op met je reisverzekering om te kijken wat de beste oplossing is. Bewaar in elk geval de bonnetjes van extra reis- en verblijfkosten. En kijk even bij de Consumentenbond wat je rechten zijn.

Dit zijn de beste reisverzekeringen

Vergelijk polisvoorwaarden en premies van reisverzekeringen bij onder meer OHRA, Nationale Nederlanden, Aegon en Centraal Beheer.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Sinds 2022 biedt ook LTA Lifecard Travel Assistance in Nederland reisverzekeringen aan. Deze verzekeraar was altijd actief in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Annuleren bij slecht weer

Lees ook even wat er in de polisvoorwaarden van je reisverzekering staat over annuleren bij slecht weer. Heb je tussen juli en oktober een cruise in het Caraïbisch Gebied geboekt? Dan kan het gebeuren dat de cruisevakantie gewijzigd moet worden, doordat orkanen precies dezelfde koers als jouw cruiseschip volgen. Als je nog niet aan boord bent, is er soms een mogelijkheid om op kosten van de reisverzekering de cruise om te boeken of te annuleren. Maar als je cruise al begonnen is, en het schip moet uitwijken naar een andere bestemming, dan kun je voor extra kosten komen te staan om weer thuis te komen.

Maximale uitkering van een reisverzekering

En bij een reisverzekering voor een cruise speelt nog iets mee. Er zijn reisverzekeringen die een maximale hoogte aan de uitkering stellen, bijvoorbeeld 6000 euro voor een geannuleerde vakantie. Een cruise van twee weken met een gezin in het hoogseizoen is vaak duurder, dus let goed op de hoogte van de maximale uitkering.

De maximale reisduur van je reisverzekering bij een wereldcruise

Ook belangrijk is om de maximale reisduur in je reisverzekering te controleren. Bij zowel kortlopende als doorlopende reisverzekeringen hanteren verzekeraars een maximale reisduur. Bij een kortlopende reisverzekering loopt de reisverzekering af als de cruisevakantie voorbij is. Maar bij een doorlopende reisverzekering gelden vaak beperkingen. Je mag dan niet langer dan bijvoorbeeld zestig, negentig of hondertachtig dagen aaneengesloten op vakantie zijn.

De maximale reisduur loopt per reisverzekering enorm uiteen, dus controleer dat. Als je een week op cruisevakantie gaat, heb je daar geen last van. Maar als je bijvoorbeeld een wereldcruise van zeven maanden geboekt hebt, is het wel raadzaam om te controleren of de reisduur van je reisverzekering aansluit bij de duur van de cruisevakantie. In dat geval kun je bijvoorbeeld de Globetrotter Reisverzekering van Allianz Global Assistance afsluiten. Lees meer over reisverzekeringen voor een lange reis.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
3/5 - (2 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.