Ga naar de inhoud

Zo kies je de juiste aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers

Er zijn twee verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen voor ZZP’ers: de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Welke aansprakelijkheidsverzekering heb je nodig?

ZZP'er: denk na of je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers nodig hebt © Tumisu / Pixabay
ZZP’er: denk na of je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers nodig hebt © Tumisu / Pixabay

Als ondernemer wil je natuurlijk de beste verzekeringen voor ondernemers afsluiten. Want tsja, er zal maar iets fout gaan tijdens je werk en je klant wordt daar onbedoeld de dupe van. Hij stelt jou aansprakelijk. Gelukkig ben je verzekerd. Of toch niet?

AVB, BAV: het lijkt erg op elkaar

Er zijn twee verschillende: de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) lijken heel erg op elkaar. En het feit dat verzekeraars zelf op hun informatiepagina’s beide namen door elkaar gebruiken, maakt de zaak er niet eenvoudiger op.

Aansprakelijkheidsverzekering voor schade aan spullen of letsel

Maar het zijn twee heel verschillende verzekeringen. In het kort: een Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) dekt schade die je als ondernemer of medewerker veroorzaakt aan spullen of mensen. Materiële schade of letselschade. Deze Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven lijkt op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).

Aansprakelijkheidsverzekering voor vermogensschade

Een Beroeps Aansprakelijkheidsverzekering (BAV) dekt vermogensschade. Je maakt een fout met je werk waardoor je klant financiële schade lijdt. In het voorbeeld hieronder wordt het verschil tussen de twee verzekeringen duidelijk.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVB) dekt materiële schade

Johan is logistiek adviseur. Zijn klant laat een nieuw magazijn bouwen. De planning moet strak zijn, zodat precies over vier maanden de werkzaamheden van het oude naar het nieuwe magazijn kunnen verhuizen. Johan maakt een logistieke planning en presenteert deze op het hoofdkantoor van de klant. Dat gaat goed. Helaas stoot Johan bij het opruimen van de spullen een glas water over de beamer van de klant die hij voor zijn presentatie had gebruikt. Maar geen probleem. Johan heeft een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Zijn verzekeraar betaalt de schade.

Een AVB is nuttig voor iedere ondernemer die bij zijn klanten over de vloer komt. De kosten van zo’n verzekering kun je van je winst aftrekken. Bekijk de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven van Centraal Beheer, Univé en Alpina.

Johan’s AVB dekt de financiële schade niet

Wat een pech. Johan heeft in zijn plan enkele verkeerde doorlooptijden gebruikt. Daardoor is het nieuwe magazijn pas na vijf maanden klaar. Zijn klant moet het oude magazijn een maand langer aanhouden en geplande werkzaamheden moeten worden verzet. De klant stelt Johan aansprakelijk voor de extra kosten die hij hierdoor maakt. Johan meldt zich weer bij zijn verzekeraar. Want hij heeft een AVB. Maar zijn verzekeraar betaalt deze keer niet.

Aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP: welke heb je nodig?

Gelukkig is Johan een fictief persoon. Want hij was financieel behoorlijk in de problemen gekomen. Waarom? Voor schade die je veroorzaakt met je werk, moet je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) afsluiten. Die dekt zogeheten vermogensschade die ontstaat doordat je bijvoorbeeld een verkeerd advies, een fout product of een slechte dienst levert. Aan een AVB heb je dan niets. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten kan onder meer bij Alpina.

Het verschil tussen een AVB en een BAV is niet voor iedereen duidelijk

Jammer, want daardoor denk je misschien dat je verzekerd bent, terwijl je dat niet bent. Een BAV is heel nuttig voor bijvoorbeeld adviseurs, advocaten, verzekeringstussenpersonen, makelaars en architecten. Maar let op: sommige verzekeraar sluiten bepaalde groepen uit voor een BAV. Zo kun je bij Centraal Beheer geen Beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten als je jurist, advocaat, notaris, accountant of arts bent. Sowieso zijn er maar weinig verzekeraars bij wie je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering online kunt afsluiten, zoals bij Alpina. Meestal moet je een afspraak maken met een adviseur.

De verschillen aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven:
-De AVB dekt materiële schade en letselschade
-Bijvoorbeeld: Per ongeluk beschadig je een voorwerp bij je klant of je verwondt er iemand
-Voor alle ondernemers die bij klanten langs gaan of die klanten ontvangen

De Beroepsaansprakelijkheidsverzekering BAV:
-Dekt vermogensschade/financiële schade
-Bijvoorbeeld: Je maakt een fout in je advies waardoor je klant financiële schade lijdt
-Voor alle dienstverlenende ondernemers die advies of diensten bieden waar de klant actie op onderneemt

Overtuigd van de noodzaak van een verzekering bij aansprakelijkheid? Laat je goed adviseren. Er zijn voldoende specifieke sites te vinden omtrent aansprakelijkheid en zzp’ers, gezien de mate van beroepsafhankelijkheid. Een dergelijke site is WA.nl.

Lees ook: De beste aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren en lees meer over de aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)