Zorgpremie 2015 tien euro duurder

De zorgpremie gaat in 2015 met tien euro per maand omhoog. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van bronnen rond het begrotingsoverleg.

Volgens de krant zouden coalitiepartijen VVD en PvdA en de ‘bevriende oppositiepartijen’D66, ChristenUnie en SGP het daarover eens zijn geworden. De gemiddelde premie zou dan uit komen op 1225 euro per jaar. Dat is het bedrag dat zorgverzekeraars mogen vragen, maar in de praktijk zitten ze daar meestal onder. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil het bedrag niet bevestigen.

Stijging zorgpremie in 2015 door twee oorzaken

De stijging wordt veroorzaakt doordat werkgevers in het verleden teveel premie hebben betaald. Zij moeten hiervoor wettelijk gecompenseerd worden. Daarnaast worden in 2015 de kosten voor wijkverpleging via de zorgverzekering betaald.

De zorgverzekeraars komen dit najaar met hun eigen premies. Meestal is zorgverzekeraar DSW eind september de eerste die de zorgpremies voor het nieuwe jaar bekendmaakt. Die premie geeft doorgaans de trend aan. Doordat de zorgpremies amper stijgen, kan het kabinet bezuinigen op de zorgtoeslag. Dat plan lekte vorige week al uit. Ook is duidelijk dat het wettelijk verplichte eigen risico in 2015 met 15 euro per jaar stijgt naar 375 euro. Een eerdere berekening van het Centraal Planbureau dat het eigen risico naar 405 zou stijgen, is daarmee achterhaald.

Deel dit met je vrienden!