Ga naar de inhoud

Zorg in 2013 gemiddeld 123 euro duurder voor gezin

Zorg in 2013 wordt duurder. Een gezin is in 2013 gemiddeld 123 euro meer kwijt aan zorg. Hoewel de zorgpremie 2013 in veel gevallen gelijk blijft of daalt, stijgen de zorgkosten toch. Vooral het hogere eigen risico drijft de zorgkosten op.

Dat hogere eigen risico kost huishoudens gemiddeld 122 euro per jaar. Naast het hogere eigen risico worden huishoudens ook geconfronteerd met duurdere aanvullende verzekeringen. Dat blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite Verzekeringssite.nl. Aanvullende zorgverzekeringen zijn echter niet verplicht dus het is mogelijk om daar op te besparen. Ook vergelijken van zorgverzekeringen kan een besparing opleveren. De basisverzekering omvat immers bij alle verzekeraars uit hetzelfde, wettelijk voorgeschreven pakket. Meer tips om te besparen op verzekeringen.

Eigen risico zorg naar 350 euro

Het verplichte eigen risico gaat in 2013 van 220 euro naar 350 euro per jaar. Volgens het ministerie van VWS zal dat in de praktijk neerkomen op een gemiddelde stijging van 61 euro. Maar omdat bijvoorbeeld chronisch zieken waarschijnlijk het volledige bedrag aan eigen risico nodig zullen hebben, zijn huishoudens met een hoge zorgvraag in 2013 zo’n 216 euro duurder duit.

Compensatie zorgkosten voor lagere inkomens

Huishoudens met een laag inkomen worden via de zorgtoeslag gecompenseerd voor het hogere eigen risico. Inkomens tot het wettelijk minimum krijgen 115 euro per persoon per jaar extra. Als de gezinsleden van zo’n huishouden dus weinig zorg gebruiken, kunnen zij er geld aan over houden. Wie meer dan het minimumloon krijgt, ontvangt steeds minder compensatie voor het hogere eigen risico. In 2014 wordt de zorgtoeslag in de plannen van het kabinet Rutte 2 afgeschaft, vanwege de invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie. Die is echter zeer omstreden, dus het is nog de vraag of de plannen zo uitgevoerd worden als ze in het regeerakkoord staan.

5/5 - (1 stemmen)