Tips om de beste e-bike verzekering af te sluiten

E-bikes zijn razend populair en niet alleen onder senioren. Menige kantoorforens of scholier heeft de e-bike ontdekt als vervoermiddel om snel op werk of opleidingsplek te komen. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten van een e-bike verzekering? En wat is de beste e-bike verzekering?

Is een e-bike verzekering nodig?

E-bikes worden veel gestolen. Sluit daarom een goede e-bike-verzekering af. © Sipa / Pixabay
E-bikes worden veel gestolen. Sluit daarom een goede e-bike-verzekering af. © Sipa / Pixabay

Bij een fietsverzekering voor een gewone fiets kun je je afvragen of zo’n verzekering wel nodig is. Bij een e-bike speelt die vraag veel minder. Elektrische fietsen zijn meestal een stuk duurder, terwijl de premie voor een e-bike verzekering relatief laag is.

De vraag is hoe lang dat zo blijft, aangezien het aantal diefstallen van e-bikes al jaren stijgt. Precieze cijfers zijn niet bekend, omdat de politie bij aangiftes geen onderscheid maakt tussen gewone stadsfietsen en e-bikes. Maar grote fietsverzekeraars zagen in 2015 (recentere cijfers zijn er niet) het aantal diefstallen van e-bikes fors toenemen. Bij fietsverzekeringen heeft diefstal een veel grotere invloed op de premie dan bij autoverzekeringen. Bij autoverzekeringen jaagt een strenge winter met veel aanrijdingen de premies nogal eens op.

Waar kun je een e-bike verzekering afsluiten?

Je kunt e-bike verzekeringen rechtstreeks afsluiten bij je fietsenhandelaar, maar dan heb je weinig mogelijkheden om premies en polisvoorwaarden te vergelijken. Die mogelijkheid heb je wel als je je e-bike verzekering online afsluit. Dat kan onder meer bij Allianz Global Assistance, Centraal BeheerUnivé en Hema.

Bij Univé krijg je drie jaar lang de aanschafprijs terug, is je elektrische fiets wereldwijd verzekerd en krijg je een uitkering in geld. Je kunt dus na diefstal zelf bepalen waar je een nieuwe e-bike gaat kopen. Pechhulp is inbegrepen (alleen haal- en brengservice).

Speed-pedelecs, ook wel hogesnelheids e-bikes genoemd, vallen sinds 1 januari 2017 onder de regels voor bromfietsen. Daardoor kun je bij verzekeraars als Univé een speed pedelec verzekering alleen nog maar als bromfietsverzekering afsluiten. Bij andere verzekeraars kun je nog wel een aparte speed pedelec verzekering afsluiten.

De beste e-bikeverzekering

De Consumentenbond testte in het voorjaar van 2020 fietsverzekeringen en e-bikeverzekeringen. Het predikaat beste e-bike verzekering uit de test ging naar de doorlopende e-bike verzekering van Kingpolis/Europeesche (eindcijfer 8,1). De e-bike-verzekering van Univé eindigde nipt daarachter. De e-bike-verzekering van Kingpolis heeft een uitgebreidere dekking, maar de verzekering van Univé biedt de eerste drie jaar een hogere uitkering,

De e-bike verzekering van Allianz Global Assistance kreeg een 7,3 wat goed is voor een vijfde plaats. Centraal Beheer eindigde op de 7e plaats met eveneens een 7,3De e-bike-verzekering van Hema scoorde een 6,3.

Bij de doorlopende ebike-verzekering van Allianz Global Assistance krijg je bij diefstal of schade een bedrag op je rekening gestort. Je kunt dus zelf kiezen bij wie je een nieuwe e-bike koopt. Verder is schade en diefstal van de accu meeverzekerd. Allianz Global Assistance hanteert geen afschrijving of eigen risico op de accu. Lees voordat je een e-bike verzekering afsluit de actuele polisvoorwaarden op de site van de verzekeraar.

Waar moet je op letten bij een e-bike verzekering?

Op zich hanteren de meeste aanbieders van een e-bike verzekering min of meer dezelfde voorwaarden als bij een gewone fietsverzekering. Maar je moet wel goed letten op een paar zaken. Zo hanteren veel verzekeraars aparte voorwaarden voor de accu van je e-bike. Bij sommige verzekeraars is schade of diefstal van de accu niet gedekt. Bij andere verzekeraars is diefstal of schade aan de accu wel gedekt, maar alleen als je die nieuw gekocht hebt.

Verder hanteren verzekeraars een afschrijving op de accu. Bij de ene verzekeraar gaat de afschrijving pas in het tweede jaar in. Bij andere verzekeraars is dat al in het eerste jaar het geval. Centraal Beheer bijvoorbeeld hanteert een afschrijving op de accu van 1,5 procent per maand vanaf de datum dat de fiets nieuw gekocht is. Dat is dus wel iets om op te letten als je een tweedehands e-bike gekocht hebt.

Bij weer andere verzekeraars heb je een eigen risico bij schade aan de accu. Dat eigen risico geldt dan weer niet als de accu van je e-bike wordt gestolen. Tenslotte zijn er ook verzekeraars die geen aparte voorwaarden voor de accu hanteren. Vergelijk verzekeringen voor e-bikes dus niet alleen op premies, maar vraag ook polisvoorwaarden op, voordat je een e-bike verzekering afsluit.

Welke e-bike verzekeringen zijn er?

Bij het vergelijken van een e-bike verzekering kun je kiezen uit een aantal varianten.

-Je hebt de korte of aflopende e-bike verzekering. Daarbij betaal je in één keer de premie voor een aantal jaren vooruit. Meestal is dat voor drie of voor vijf jaar. Bij diefstal krijg je meestal maar een beperkt aantal jaren een nieuwe fiets. Als je bijvoorbeeld een ebike-verzekering voor vijf jaar afsluit, kan het zijn dat je alleen in de eerste drie jaar een nieuwe elektrische fiets vergoed krijgt. In het vierde en vijfde jaar hanteert de verzekeraar een bepaald afschrijvingspercentage. Bij tweedehands ebikes krijg je meestal de aanschafwaarde vergoed, maar ook hier kan de verzekeraar na een aantal jaren een afschrijving toepassen.

Als je e-bike al in het eerste jaar gestolen wordt, krijg je de vooruitbetaalde premie over de andere jaren meestal niet terug. De verzekering stopt na de afgesproken periode.

-Bij de doorlopende verzekering betaal je periodiek premie, bijvoorbeeld per maand of per jaar. Deze verzekering blijft doorlopen totdat je hem opzegt. Net als bij een oudere auto kun je je afvragen of je e-bike na een aantal jaren nog wel moet verzekeren.

Dekking van de e-bike verzekering

Naast de looptijd van de e-bike verzekering moet je ook beslissen welke dekking je wilt. Ook hiervoor heb je grofweg weer twee keuzes. Als je alleen diefstal van je e-bike wilt verzekeren, kun je alleen een diefstalverzekering afsluiten. Maar niet alle verzekeraars bieden die aan. Check altijd of je een eigen risico hebt.

Je kunt ook kiezen voor een volledig cascoverzekering, zodat je ook bij schade verzekerd bent. Alleen zijn volledig casco-verzekeringen wel wat duurder dan alleen diefstalverzekeringen.

Met een volledig cascoverzekering is je e-bike wel verzekerd, maar jijzelf en eventuele passagiers niet. Je kunt dan ook je cascoverzekering uitbreiden met een ongevallen-opzittendendekking. Dan krijg je een schadevergoeding als je na een ongeluk met je e-bike invalide wordt of overlijdt. Ook kun je kiezen om verhaalsrechtsbijstand in je e-bike verzekering op te nemen. Bij schade door een ongeval wordt jouw schade op de tegenpartij verhaald. Bij sommige verzekeraars zit dat trouwens standaard in de volledig-casco verzekering.

Let er ook op of accessoires zoals je fietstassen en een gps zijn meeverzekerd. Soms moet je die apart meeverzekeren.

Pechhulp voor je e-bike

Tenslotte kun je e-bike verzekeringen vergelijken op pechhulp. Bij veel verzekeringen zit pechhulp voor e-bikes standaard in de polis, maar dat is niet altijd het geval. Bovendien varieert de dekking voor pechhulp per verzekeraar. Bij de ene verzekeraar is alleen pechhulp in Nederland verzekerd. Bij de andere is pechhulp in heel Europa gedekt. En soms kun je pechhulp alleen verzekeren als je je e-bike verzekering rechtstreeks bij de verzekeraar zelf afsluit en niet via een fietsenmaker. Vergelijken dus, die polisvoorwaarden van e-bike verzekeringen.

Deel dit met je vrienden!

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.