Ga naar de inhoud

Tot meer dan 200 euro besparen op je zorgverzekering

Nu de eerste zorgpremies voor 2015 bekend zijn, wordt duidelijk dat de verschillen in premies groter worden. Zorgverzekeraars proberen de stijgende zorgkosten te compenseren met een goedkopere ‘budgetverzekering’. Volgens Paul van Selms, directeur van consumentencollectief United Consumers kan de consument tot wel 200 euro besparen op z’n zorgverzekering door over te stappen.

Nu er een gewone naturapolis, een restitutieverzekering en een goedkopere zorgverzekering in de vorm van een selectieve of budgetverzekering is, heeft de consument echt iets te kiezen. “Verschillen tussen de drie soorten basisverzekeringen kunnen, nog afgezien van een collectiviteitskorting, oplopen tot meer dan 10 procent”, aldus Van Selms. Bekijk hier het overzicht van zorgpremies of sluit een zorgverzekering af via het collectief van United Consumers.

Restitutieverzekering steeds duurder

Bij de introductie van het nieuwe zorgstelsel in 2006 zijn er twee soorten basisverzekeringen ontstaan: de restitutie- en de naturaverzekering. Bij een restitutieverzekering kan de consument zelf zijn ziekenhuis of arts kiezen en betalen. Deze zorgkosten worden vervolgens altijd door de zorgverzekeraar vergoed. Ook duurdere ziekenhuizen of artsen worden hierbij vergoed. Deze maximale keuzevrijheid voor ziekenhuizen en artsen zorgt ervoor dat de restitutieverzekering elk jaar steeds duurder wordt.

Naturaverzekering niet langer de goedkoopste

Bij een naturaverzekering betaalt de zorgverzekeraar rechtstreeks het ziekenhuis of de arts. De consument ziet vrijwel nooit een rekening. Wel kan de consument vaak nog zijn eigen arts of ziekenhuis kiezen. Consumenten worden echter vaker naar een zorgverlener gestuurd waar verzekeraars aanvullende afspraken hebben gemaakt. Zo kan een zorgverzekeraar de alsmaar stijgende zorgkosten omlaag brengen. Deze goedkopere naturaverzekering wordt daarom door ongeveer 80 procent van de Nederlanders verkozen boven een restitutieverzekering, aldus Van Selms. De nieuwe budgetverzekering kan daar echter verandering in brengen.

Budgetverzekering zet zorgmarkt in beweging

De laatste jaren zien we dat steeds meer zorgverzekeraars een nieuwe goedkopere zorgverzekering naast de traditionele verzekeringen aanbieden. Deze zogenoemde budgetverzekering onderscheidt zich door specifieke zorgbehandelingen op grotere schaal bij gespecialiseerde ziekenhuizen en artsen onder te brengen. “Betere samenwerking tussen zorgverzekeraars en zorgverleners leidt tot meer marktwerking en gezonde, voorheen afwezige, concurrentie,” zegt Paul van Selms. “Met als positief gevolg dat er niet alleen lagere zorgkosten ontstaan, maar ook een betere zorgkwaliteit.” Nadeel is wel dat je met zo’n budgetzorgverzekering zelf moet bijbetalen als je naar een zorgverlener gaat met wie jouw zorgverzekeraar geen contract heeft. Een budgetverzekering is dan ook vooral interessant voor mensen die verwachten dat ze geen medische zorg nodig zullen hebben.

Besparen gaat verder dan traditioneel zorgpremies vergelijken

Extra besparen kan niet alleen door van verschillende zorgverzekeraars de zorgpremies te vergelijken, maar ook door eerst de juiste basisverzekering te kiezen. Paul van Selms: “Verschillen tussen de premies van de drie basisverzekeringen lopen op tot meer dan 10 procent. Met daarbovenop nog mogelijk tot 10 procent collectiviteitskorting maakt een besparing van 200 euro of meer per persoon op de zorgverzekering mogelijk.” In voorgaande jaren bleek ook al dat een overstap naar een internetzorgverzekering bij dezelfde verzekeraar eveneens een flinke besparing kan opleveren.

Besparen op je zorgverzekering? Vergelijk premies zorgverzekeringen 2021 en sluit direct af:

Static Template
5/5 - (1 stemmen)