Ga naar de inhoud

Je fatbike verzekeren, waar kun je nog wél terecht

Je fatbike verzekeren of een verzekering afsluiten voor je Urban Arrow bakfiets is sinds augustus 2023 een stuk lastiger geworden. Vanwege het hoge aantal diefstallen van fatbikes en Urban Arrow bakfietsen stopten veel verzekeraars met het aanbieden van fatbike-verzekeringen en polissen voor elektrische bakfietsen. Bij een aantal verzekeraars kun je echter nog wel verzekeringen voor een fatbike of elektrische bakfiets afsluiten.

Een fatbike verzekeren zoals een Knaap is een stuk lastiger geworden. © Alleverzekeringenopeenrij.nl
Een fatbike verzekeren zoals een Knaap is een stuk lastiger geworden. © Alleverzekeringenopeenrij.nl

Sinds fatbikes, oftewel off road fietsen met dikke banden, ook in elektrische uitvoering beschikbaar zijn gekomen, zijn ze in korte tijd razend populair geworden. Die populariteit kreeg nog een extra zetje toen in januari 2023 voor snorfietsen de helmplicht werd ingevoerd.

Vooral scholieren stapten massaal op een hippe, elektrische fatbike. Met maar een klein beetje zelf bij trappen kun je op e-fatbikes al een flinke snelheid behalen. En daarnaast zien ze er ook nog eens heel apart uit. Waar speed-pedelecs, elektrische fietsen die 45 km per uur kunnen rijden, er uit zien als gewone fietsen, zien sommige fatbikes er eerder uit als een brommer. En anders dan bij een speed-pedelec is bij een elektrische fatbike een helm niet verplicht. Bovendien moet je voor een speed-pedelec een bromfietsverzekering afsluiten, terwijl voor een fatbike een gewone fietsverzekering of e-bikeverzekering volstaat.

Fatbike verzekering afsluiten

Vergelijk fietsverzekeringen op prijs en polisvoorwaarden.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Fatbike verzekeren lastig door hoog diefstalrisico

De populariteit van de fatbikes, en dan met name elektrische fatbikes, was ook het dievengilde niet ontgaan. Het aantal gestolen fatbikes steeg zo snel, dat verzekeraars, ANWB’s verzekeringsdochter Unigarant voorop, fatbikes niet meer wilden verzekeren. In Amsterdam werd 90 procent van de fatbikes gestolen. Ook Univé, Hema, ASR en Interpolis stopten met het verzekeren van fatbikes. Inshared, OHRA, Nationale Nederlanden, Allianz Global Assistance en Centraal Beheer bieden eveneens geen fatbike verzekeringen meer aan. Alleen bij Alpina kwamen eind september 2023 nog fatbike verzekeringen tegen.

Ook Kingpolis, dat al jarenlang volgens de Consumentenbond de beste fietsverzekeringen aanbiedt, is gestopt met het verzekeren van fatbikes. Bij Kingpolis kun je geen fietsen verzekeren met een bandbreedte van 3 inch of meer. Ook Van Moof-fietsen kun je op het moment van schrijven niet verzekeren bij Kingpolis. Bekijk welke fietsen je nog wel bij Kingpolis kunt verzekeren.

Fatbike verzekeringen gestopt

Inmiddels zijn ook Allianz Global Assistance en ENRA gestopt met het aanbieden van fatbike-verzekeringen. Bij ENRA waren niet alleen de hoge diefstalcijfers reden om met deze verzekering te stoppen. Veel fatbike-bezitters bleken na aankoop hun fiets op te voeren en van een gashendel te voorzien. Daardoor konden ze harder rijden dan de toegestane 25 kilometer per uur.

Experts verwachten wel dat verzekeraars speciale verzekeringen voor fatbikes gaan ontwikkelen, al zal daar wel een hogere premie voor gerekend worden, die afgestemd is op de risico’s van dit type fietsen.

Elektrische bakfiets Urban Arrow verzekeren

Ook een elektrische bakfiets verzekeren van bepaalde merken, zoals Urban Arrow, is maar bij een handvol verzekeraars mogelijk. Vaak stelt de verzekeraar aanvullende voorwaarden bij een verzekering voor een elektrische bakfiets © Alleverzekeringenopeenrij.nl
Ook een elektrische bakfiets verzekeren van bepaalde merken, zoals Urban Arrow, is maar bij een handvol verzekeraars mogelijk. Vaak stelt de verzekeraar aanvullende voorwaarden bij een verzekering voor een elektrische bakfiets © Alleverzekeringenopeenrij.nl

Min of meer tegelijkertijd stopten verzekeraars met het verzekeren van elektrische bakfietsen. Het ging daarbij om bakfietsen van bepaalde merken zoals Urban Arrow en Riese Müller. Die zijn soms alleen nog te verzekeren als ze zijn voorzien van een tracker. Bovendien moet je de verzekering in dat geval afsluiten bij een door de verzekeraar erkende rijwielhandelaar. Online je Urban Arrow of elektische bakfiets verzekeren is dus lastiger geworden.

Verzekeringen voor elektrische bakfietsen

Toch zijn er nog wel een aantal verzekeraars over bij wie je voor fatbikes en bakfietsen een verzekering kunt afsluiten. Bij ENRA kun je nog wel een elektrische bakfiets verzekeren. Maar als de e-bakfiets duurder is dan € 3.500 dan is gebruik van een tweede slot en een door de verzekeraar goedgekeurde tracker verplicht. Die tracker moet zijn aangesloten bij een opsporingsdienst waar ENRA mee samenwerkt. Ook bij Alpina kun je je elektrische bakfiets verzekeren.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
Beoordeel dit artikel post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.