Ga naar de inhoud

Premies van rechtsbijstandverzekeringen in 8 jaar 14% duurder

Premies van rechtsbijstandverzekeringen lopen elk jaar op. Sinds 2014 zijn de premies voor rechtsbijstandverzekeringen met 14% gestegen. Een gezin met kinderen betaalt in 2022 al snel zo’n 250 euro per jaar voor een rechtsbijstandverzekering. Vergelijk premies van rechtsbijstandverzekeringen, maar let ook goed op de polisvoorwaarden.

Een rechtsbijstandverzekering biedt uitkomst als je te maken krijgt met juridische geschillen over wonen, werk en consumentenzaken. Maar kijk voor het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering goed rond, want de premies van rechtsbijstandverzekeringen verschillen enorm. En vergelijk zelf rechtsbijstandverzekeringen. Immers, de beste rechtsbijstandverzekering uit de tests hoeft niet voor jou de meest passende rechtsbijstandverzekering te zijn.

Er zitten enorme verschillen tussen premies van rechtsbijstandverzekeringen © 3D Animation Production Company / Pixabay
Er zitten enorme verschillen tussen premies van rechtsbijstandverzekeringen © 3D Animation Production Company / Pixabay

Premies van rechtsbijstandverzekeringen met 14 procent gestegen

Het inschakelen van juridische hulp is niet goedkoop, met name als het conflict een langdurige kwestie blijkt te zijn. Bureau Moneyview deed in 2022 uitgebreid onderzoek naar polisvoorwaarden en premies van rechtsbijstandverzekeringen. Daaruit bleek dat de premies van rechtsbijstandverzekeringen voor gezinnen met kinderen sinds 2014 met 14 procent zijn gestegen van ongeveer 225 euro naar zo’n 250 euro in 2022. Gezinnen zonder kinderen waren in 2014 ongeveer 200 euro per jaar kwijt aan premies van rechtsbijstandverzekeringen. In 2022 was dat bedrag opgelopen naar ongeveer 225 euro.

Premies van rechtsbijstandverzekeringen vergelijken

Via de vergelijkingsmodule hieronder kunt u zelf premies van rechtsbijstandverzekeringen vergelijken. Vul eerst de gevraagde gegevens in. In de tweede stap kunt u aanvinken welke modules voor rechtsbijstand u wilt vergelijken.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Premies van rechtsbijstandverzekeringen variëren per leeftijd en postcode

Verder ontdekten de onderzoekers dat bij steeds meer verzekeraars iemands leeftijd of postcode van invloed is op de premies van rechtsbijstandverzekeringen. Dat is bij woonverzekeringen en autoverzekeringen gebruikelijk, maar nog niet voor rechtsbijstandverzekeringen. Er zijn nog niet heel veel verzekeraars die op die manier de premies van rechtsbijstandverzekeringen berekenen, maar het worden er wel steeds meer.

Vergoeding voor externe rechtsbijstand sterk verlaagd

Al in een rapport uit 2019 constateerden de onderzoekers dat de maximale vergoedingen voor externe bijstand sinds 2014 bijna gehalveerd zijn. Rechtsbijstandsverzekeraars hebben met name de vergoeding voor een zelfgekozen advocaat in procedures waarbij het niet verplicht is je te laten bijstaan, zoals arbeidsrechtelijke geschillen of huurzaken, fors aan banden gelegd. En bij twee derde van de rechtsbijstandverzekeringen betaal je ook een eigen bijdrage. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Basis-variant van de rechtsbijstandverzekering van De Internationale. Maar bij de Plus-variant van die rechtsbijstandverzekering betaal je geen eigen bijdrage. Bekijk jouw premie voor de rechtsbijstandverzekering van De Internationale.

Rechtshulp door een medewerker van de rechtsbijstandsverzekeraar wordt wel altijd vergoed, mits het geschil door de polisvoorwaarden gedekt wordt. Bij 6 van de 39 onderzochte rechtsbijstandspolissen kun je de premies van rechtsbijstandverzekeringen verlagen in ruil voor een eigen risico. Let bij het vergelijken van rechtsbijstandverzekeringen dus niet alleen op de premie, maar ook op de polisvoorwaarden.

Beste aanbieders rechtsbijstandverzekering

Bureau Moneyview keek ook naar beste rechtsbijstandverzekeringen van 2023. De rechtsbijstandverzekeringen van Univé (in juli 2021 beste koop volgens de Consumenenbond), De Internationale en Interpolis kregen vijf sterren voor het onderdeel prijs.

De rechtsbijstandverzekeringen met de beste polisvoorwaarden zijn de rechtsbijstandverzekeringen van Nationale Nederlanden, ANWB/Unigarant en ING. Zij kregen vijf sterren voor hun polisvoorwaarden. Zij steken op verschillende onderdelen van hun rechtsbijstandverzekeringen met kop en schouders boven de concurrentie uit. Zo bieden ze een hogere maximumvergoeding voor vrije advocaatkeuze en bij Nationale Nederlanden en ING hoef je als klant geen eigen bijdrage te betalen als je een advocaat wilt inschakelen in rechtszaken waarbij dat niet verplicht is. Ook hanteren ze vrijwel geen wachttijden en franchises. Een franchise is het minimumbedrag waarvoor een rechtsbijstandverzekering een zaak in behandeling neemt. Bij de rechtsbijstandverzekering van ING moet je overigens een betaalrekening bij die bank hebben.

De rechtsbijstandverzekering van ABN Amro, die in 2019, 2020 en 2021 als beste uit de test van de Consumentenbond kwam, viel in 2022 bij Moneyview buiten de top drie. ANWB/Unigarant hebben dankzij een verbetering van de voorwaarden voor het eerst vijf sterren gekregen. Daardoor kwamen ze in oktober 2022 als beste uit de test van de Consumentenbond, net voor rechtsbijstandverzekering van ABN Amro, Inshared en Hema.

Ook de rechtsbijstandverzekeringen van Centraal Beheer, FBTO, Inshared, Ohra en Aegon scoorden in voorgaande jaren vaak hoog in allerlei onderzoeken. Lees ook: Wat is de beste verzekering

Rechtsbijstandverzekering, prepaid rechtsbijstand of elders verzekerd

Mensen die zich niet verzekeren voor rechtsbijstand kiezen daar om uiteenlopende redenen voor. Soms is rechtsbijstand verzekerd via een vakbond en soms biedt ook de autoverzekering rechtsbijstand voor verkeerskwesties. Huizenbezitters kunnen weer bij Vereniging Eigen Huis terecht voor rechtsbijstand voor woonzaken.

Relatief nieuw is prepaid rechtsbijstand. Je betaalt voor deze rechtshulp on demand eenmalig een vast bedrag voor juridische hulp in een specifiek geval. Dat kan ook nog als er al een conflict speelt. Een gewone rechtsbijstandverzekering biedt juist geen hulp bij problemen die er al waren toen je de verzekering afsloot. Maar bij rechtsbijstand on demand is de juridische hulp weer beperkter dan een rechtsbijstandverzekering biedt. De premie van een rechtsbijstandverzekering is moet je echter maandelijks betalen, terwijl je bij prepaid rechtsbijstand in een keer afrekent.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)