Ga naar de inhoud

Premies zorgverzekering 2013 vertonen wisselend beeld

Nu de premies voor de ziektekostenverzekering 2013 langzamerhand bekend worden, ontstaat een wisselend beeld van wat consumenten in 2013 voor hun zorgverzekering moeten betalen.

De ene zorgverzekeraar, zoals Azivo, verhoogt de premie, de ander verlaagt (Menzis) of blijft gelijk (Zilveren Kruis Achmea). Vergelijkingssite Verzekeringssite.nl verwacht dat dit wisselende beeld ook bij de overige verzekeraars het geval zal zijn. Vergelijk de premies voor de zorgverzekering 2013 en vraag gratis en vrijblijvend offertes op om voorwaarden te vergelijken.

Meer concurrentie zorgverzekering 2013

De onafhankelijke vergelijker baseert haar verwachting mede op premies, die onder embargo bij haar bekend zijn gemaakt. “Door de kabinetsplannen  voor de invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie in 2014 gaan zorgverzekeraars dit jaar meer met elkaar gaan concurreren. Hetzij op premiekorting of op andere manieren. Het is hierdoor lonend voor consumenten om goed te vergelijken,” aldus directeur Erik Hordijk van Verzekeringssite.

Minder grote verschillen in premies zorgverzekeringen 2013

Hordijk verwacht dat het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekeringen dichter bij elkaar zal liggen. Vooral zorgverzekeraars met een hogere premie in 2012 zullen hun premie licht verlagen. Gemiddeld stijgt de premie voor de basisverzekering niet. De stijging blijft daarmee onder de voorspelde stijging van 20 euro door het ministerie van VWS.

Laatste jaar forse concurrentie zorgverzekering

Door de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie in 2014 is 2013 waarschijnlijk het laatste jaar dat zorgverzekeraars fors zullen concurreren. Vanaf 2014 gaat de nominale premie naar gemiddeld 255 euro. Naar verwachting zullen consumenten dan minder snel zorgverzekeringen gaan vergelijken en overstappen naar de goedkoopste zorgverzekering. Zorgverzekeraars zullen daarom dit jaar nog proberen om zoveel mogelijk nieuwe klanten binnen te halen.

Zorgpremie 2013 voor 19 november bekend

Iedereen ontvangt voor 19 november van zijn of haar zorgverzekering een aanbieding voor 2013. “Wij raden iedereen aan om de aanbieding goed te vergelijken met andere zorgverzekeringen. Ondanks dat de premies nagenoeg hetzelfde blijven, betekent dit niet dat mensen niet kunnen besparen. Door over te stappen kunnen zij honderden euro’s per jaar minder aan premie betalen,” aldus Erik Hordijk.

Wie wil overstappen, heeft tot 1 januari 2013 de tijd om de oude zorgverzekering op te zeggen. Aanmelden voor een nieuwe zorgpolis kan tot 1 februari 2013. Wie niets doet, blijft automatisch verzekerd bij zijn huidige zorgverzekering.

5/5 - (1 stemmen)