Ga naar de inhoud

Premie basisverzekering 2012 stijgt circa vier tientjes

De premie voor de basisverzekering 2012 stijgt waarschijnlijk met circa veertig euro. Dat blijkt uit de premieberekening voor de basisverzekering van ziektekostenverzekeraar DSW.

Zorgverzekeraar DSW heeft als eerste zorgverzekeraar in Nederland de premie voor de basisverzekering 2012 bekend gemaakt. Die gaat bij DSW met 36 euro per jaar omhoog naar 1230 euro, oftewel 102,50 per maand. Het maakt bij DSW niet uit of u collectief of individueel verzekerd bent. Vergelijk de premies van ziektekostenverzekeringen.

Eerste met premie basisverzekering 2012

DSW is sinds de invoering van de basisverzekering in 2007 steeds de eerste zorgverzekeraar die de premies voor de basisverzekering voor het volgende jaar bekend maakt. Deze premie voor de basisverzekering 2012 geeft een indicatie hoe de premie voor de basisverzekering 2012 bij andere zorgverzekeraars uit zal vallen. Begin dit jaar had het Centraal Planbureau berekend dat de zorgpremie 2012 met ruim zestig euro zou stijgen naar 1274 euro per jaar.

Stijging premie basisverzekering 2012

De stijging van de zorgpremie voor de basisverzekering 2012 is volgens DSW het gevolg van stijgende zorgkosten en strengere eisen die toezichthouder De Nederlandsche Bank stelt aan de solvabiliteit van zorgverzekeraars. De premie zou eigenlijk met nog twintig euro zijn gestegen als het kabinet het verplichte eigen risico niet verhoogd zou hebben. Dat eigen risico voor de basisverzekering stijgt in 2012 van 170 naar 220 euro.

Basisverzekering 2012 duurder door afschaffing nacalculatie

Een andere factor die bijdraagt aan de stijging van de zorgpremie in 2012 is het afschaffen van de zogeheten macro-nacalculatie van de overheid. Door die nacalculatie werden zorgverzekeraars achteraf gecompenseerd voor te lage kostenramingen van de overheid. Nu moeten verzekeraars dat risico zelf afdekken. Bekijk het actuele premie overzicht zorgverzekeringen.

Lees ook:
Wat verandert er in de basisverzekering?
Zorgtoeslag in 2012 omlaag

5/5 - (1 stemmen)