Ga naar de inhoud

Verzekeren en de deeleconomie: Check nu je verzekeringen op dekking voor Airbnb-verhuur

Je huis verhuren via Airbnb of Wimdu. Je auto verhuren via SnappCar, taxi spelen bij Uber, tegen betaling carpoolen met BlaBlaCar. De deeleconomie biedt stuk voor stuk kansen om wat bij te verdienen. Maar hoe zit het met je verzekeringen bij het verhuren of delen van je bezittingen? Welke verzekeringen bieden dekking voor Airbnb-verhuur?

Heb jij al je verzekeringen gecheckt op dekking voor Airbnb-verhuur? ©  InstagramFOTOGRAFIN / Pixabay
Heb jij al je verzekeringen gecheckt op dekking voor Airbnb-verhuur? © InstagramFOTOGRAFIN / Pixabay

Het aantal Nederlanders dat hun huis via Airbnb verhuurt en zelf elders verblijft of lekker op vakantie gaat, is de laatste jaren explosief gestegen. Uit onderzoek van bureau GfK uit juli 2015 blijkt dat negen procent van de Nederlandse huishoudens overweegt z’n woning via Airbnb te verhuren. Maar uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat twee op de drie potentiële verhuurders er van uit gaat dat ze met hun bestaande woonverzekeringen zoals de inboedelverzekering en de opstalverzekering hun woning kunnen verhuren. En dat is in de meeste gevallen niet zo.

Geen standaard dekking voor verhuur van je huis, auto of gereedschap

Inboedelverzekeringen en opstalverzekeringen gaan standaard uit van privé-gebruik van een woning. Maar op het moment dat je geld gaat verdienen aan de verhuur van je woning, is er geen sprake meer van uitsluitend privé-gebruik. Het risico voor de verzekeraar wordt een stuk groter als bijvoorbeeld een alleenstaande zijn appartement aan groepen toeristen verhuurt. De kans op schade is dan immers veel groter.

Vergelijk hieronder woonverzekeringen zoals de inboedelverzekering en de opstalverzekering. In de tweede stap kunt u een aansprakelijkheidsverzekering toevoegen aan de vergelijking.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Een verzekering afsluiten voor tijdelijke verhuur van je huis

Op het moment van schrijven (augustus 2016) zijn er slechts vier verzekeraars bij wie verhuur van je huis via Airbnb of Wimdu gedekt is. Nationale Nederlanden heeft in de nieuwe inboedelverzekering die in januari 2015 werd geïntroduceerd de voorwaarden aangepast. Ook incidentele particuliere (vakantie)verhuur van je huis en woningruil valt nu onder de standaard dekking. De verhuur mag maximaal twee maanden per jaar duren. Je hoeft voor deze dekking geen extra premie te betalen.

Dekking voor Airbnb-verhuur bij Aegon

Ook Aegon heeft een standaarddekking voor Airbnb-verhuur opgenomen, maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo geldt de dekking bij verhuur van je huis bij het Aegon Woon & Vrijetijd-pakket voor maximaal vier weken per jaar. En de verhuur moet via een boekingssite als Airbnb lopen. Je huis twee maanden aan Roemeense aspergestekers verhuren is dus niet gedekt.

Centraal Beheer en de deeleconomie

Centraal Beheer gaat een stapje verder. Bij de inboedel- en opstalverzekeringen van Centraal Beheer mag je maximaal zestig dagen per jaar je woning verhuren. Dat geldt ook voor woningruil. Wel gelden er beperkingen bij diefstal van geld, kunst en sieraden. Diefstal is alleen gedekt als er inbraaksporen zijn. Vandalisme of diefstal door de huurder is niet gedekt. Centraal Beheer werkt samen met SnappCar en MyWheels voor verzekeringen bij autodelen. Wie z’n auto via deze sites deelt en verzekert, is verzekerd bij Centraal Beheer Achmea.

Verhuur via Airbnb en de woonverzekeringen van OHRA, a.s.r, FBTO en Inshared

Ook bij andere verzekeraars kun je een inboedelverzekering en opstalverzekering met AirBnB-dekking afsluiten. Met de allrisk inboedelverzekering van FBTO ben je verzekerd voor schade die je huurder, en ook jijzelf, aan de inboedel veroorzaken. Die dekking voor huurders geldt alleen voor particuliere verhuur, dus maximaal zestig dagen per jaar verhuren. Inshared is wat royaler. Bij de woonverzekering van Inshared mag je maximaal 120 dagen per jaar verhuren via Airbnb en andere platforms. Met de inboedel- en opstalverzekeringen van OHRA is schade bij toeristische verhuur ook gedekt. Lees ook wat de beste verzekering voor je inboedel, opstal en aansprakelijkheid is.

Let op: Ga je je huis verhuren via Airbnb, Wimdu of andere platforms. Lees dan vooraf heel goed of verzekeraars aanvullende voorwaarden stellen voor verhuur van je huis.

Verzekeren via een deelsite

Deelsites als Airbnb bieden zelf inmiddels ook verzekeringen aan. Die zijn soms opgezet in samenwerking met Nederlandse verzekeraars. Toch zijn er ook verschillen die je goed in de gaten moet houden. Bij de verzekeringen van Airbnb is bijvoorbeeld bij geschillen het recht van de Amerikaanse staat Californië van kracht in plaats van het Nederlandse recht.

Let er bij het vergelijken van de verzekeringen ook op of bijvoorbeeld schade aan gemeenschappelijke ruimtes zoals het trappenhuis of het huis van de buren gedekt is. Vergelijk ook de hoogte van de maximale vergoedingen. Ook heel belangrijk: controleer of eventuele schadeclaims van de huurder (die bijvoorbeeld uitglijdt over je deurmat) door jouw aansprakelijkheidsverzekering gedekt worden. Vergelijk verzekeringen voor de deeleconomie dus niet alleen op premies, maar ook op polisvoorwaarden.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)