Ga naar de inhoud

Zorgverzekering in 2014 zo’n 7 procent goedkoper

Nederlanders betalen in 2014 naar verwachting zo’n negentig euro per verzekerde minder aan premies voor de zorgverzekering. Dat blijkt nu marktleider Achmea vandaag de premies van een aantal zorgverzekeringen bekend gemaakt heeft.

Bij Achmea, dat opereert met merken als Zilveren Kruis, Agis, de christelijke zorgverzekering Pro Life en Avero Achmea, dalen de premies voor de zorgverzekering in 2014 met gemiddeld zeven procent. Dat komt neer op 7,50 per volwassene per maand. Zorgverzekeraar DSW, dat in september traditiegetrouw als eerste zorgverzekeraar met de premies naar buiten kwam, daalde de premie voor 2014 met 7,3 procent. Deze merken zijn samen goed voor ongeveer een kwart van de markt voor zorgverzekeringen.

Premies zorgverzekeringen 2014 dalen met negentig euro

Op grond daarvan verwacht vergelijkingssite Independer dat de drie andere grote verzekeraars VGZ, Menzis en CZ ook met dergelijke premieverlagingen komen. Dat zou betekenen dat een verzekerde voor z’n zorgpremie in 2014 bijna negentig euro per jaar minder kwijt is dan in 2013. Daardoor betalen we met z’n allen 1,2 miljard euro minder aan zorgpremie dan in 2013. Bekijk het overizcht premies zorgverzekering 2014 om te zien hoe hoog de zorgpremies uitpakken. Of vergelijk zorgverzekeringen op premies en voorwaarden.

Premies zorgverzekeringen 2014 dalen door lagere inkoopkosten

Verzekeraars zeggen de premies in 2014 te kunnen verlagen, omdat ze goedkoper zorg in kunnen kopen. Vooral medicijnen zijn goedkoper geworden. Daarnaast hebben ze scherper zorg ingekocht bij de ziekenhuizen. De eerste aanzetten werden daartoe al in 2012 gegeven en die trend heeft zich in 2013 doorgezet. De premie voor 2013 daalde echter maar mondjesmaat en ging gepaard met een forse verhoging van het eigen risico. Nu is de premiedaling veel groter en stijgt het eigen risico met slechts een tientje naar 360 euro per jaar.

Premies zorgverzekeringen dalen harder dan voorzien

Bij de presentatie van de begroting op Prinsjesdag verklaarde gezondheidsminister Edith Schippers nog te verwachten dat de zorgpremies in 2014 met gemiddeld 24 euro op jaarbasis zouden dalen. Het voordeel lijkt echter vier keer zo hoog te worden.

Op individuele basis kan het voordeel nog groter worden door aanbiedingen van zorgverzekeraars te vergelijken.

5/5 - (1 stemmen)