Ga naar de inhoud

Zorgpremie 2015 DSW blijft gelijk

Zorgverzekeraar DSW uit Schiedam houdt de premie voor de zorgverzekering in 2015 gelijk. De zorgpremie 2015 blijft op 1140 euro per jaar oftewel 95 euro per maand. Dat heeft de zorgverzekeraar vandaag bekend gemaakt.

Voor de tiende keer op rij maakt zorgverzekeraar DSW als eerste de zorgpremie voor het nieuwe jaar bekend. Ook de premie voor de aanvullende verzekeringen blijft gelijk. Kinderen tot achttien jaar blijven eveneens gratis aanvullend verzekerd. DSW biedt alleen een restitutiepolis aan. Daarvoor is de zorgpremie doorgaans iets hoger dan voor een naturapolis. Zodra er meer zorgpremies voor 2015 bekend zijn, wordt het weer mogelijk zorgverzekeringen te vergelijken.

Trend voor zorgpremie 2015

De zorgpremie van DSW geeft doorgaans een goede indicatie wat de andere zorgverzekeraars aan premie zullen berekenen. Meestal ligt de zorgpremie van andere verzekeraars iets onder die van DSW. Dat komt onder meer doordat DSW niet met collectiviteitskortingen werkt. De zorgpremie van DSW is dus voor alle verzekerden gelijk.

Verwachte stijging zorgpremie 2015 gaat niet door

DSW voerde in 2014 een forse premieverlaging door. De zorgpremie ging van 1230 euro per jaar in 2013 naar 1140 euro in 2014 en dat bedrag wordt dus ook de zorgpremie voor 2015. Daarmee zit DSW, en dus waarschijnlijk ook veel andere zorgverzekeraars, voor het derde jaar op rij flink onder de prognose die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport rond Prinsjesdag nog afgaf. De minister verwachtte dat de premies met 110 euro per jaar zouden stijgen. Dat komt doordat het door de werkgevers betaalde deel van de premies verlaagd mocht worden. Zij hebben namelijk eerder teveel betaald en worden nu gecompenseerd. Zorgverzekeraar DSW zegt in een toelichting te verwachten dat de landelijke zorgkosten in 2015 lager zullen zijn dan het ministerie begroot. Omdat ook in 2014 de kosten voor DSW zelf uiteindelijk lager zijn uitgevallen, krijgen zorgverzekerden eind dit jaar een deel van de premie terug. Hoeveel dat is, wordt in de tweede helft van november bekend. Vorig jaar kregen DSW-verzekerden 12 euro terug.

Zorgpremie 2015 mogelijk te laag

Of DSW ook in 2015 geld terug kan geven, is nog maar zeer de vraag. In 2015 wordt de verpleging en verzorging van de AWBZ naar de Zorgverzekering overgeheveld. DSW is bang dat de kosten daarvan hoger zullen uitvallen dan het ministerie raamt. “Dit komt doordat de zorgverzekeraars onvoldoende mogelijkheden hebben om bij Verpleging & Verzorging te sturen op rechtmatigheid, doelmatigheid en gepast gebruik van deze zorg. Het daardoor te verwachten verlies is echter niet in de premie voor 2015 meegenomen”, schrijft DSW.  Bekijk meer veranderingen in de zorgverzekering in 2015.

5/5 - (1 stemmen)