Ga naar de inhoud

Wanneer heb je het eigen risico zorgverzekering terugverdiend?

Nu de premies voor zorgverzekering weer flink gestegen zijn, kiezen meer mensen voor een hoger eigen risico. Daarmee verlaag je maandelijks je premie. Maar wanneer heb je dat eigen risico zorgverzekering terugverdiend? Anders gezegd: hoe lang moet je niet ziek worden?

Het wettelijk verplichte eigen risico bij je zorgverzekering is in 2017 gelijk gebleven op 385 euro per jaar. Daarnaast kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro per jaar. Voor gezonde mensen die weinig zorgkosten verwachten, kan het interessant zijn om zo’n vrijwillig eigen risico te nemen. Je krijgt dan immers maandelijks korting op de verzekeringspremie. Nadeel is dat je bij ziekte de eerste 885 euro zorgkosten zelf moet betalen. Die 885 euro bestaat uit 385 euro wettelijk verplicht eigen risico plus 500 euro vrijwillig eigen risico. En dat geld moet je wel kunnen ophoesten.

Premiekorting bij eigen risico zorgverzekering

De hoogte van die korting op de zorgpremie verschilt per verzekeraar en loopt uiteen van 12,50 tot 25 euro per maand. Bureau Moneyview rekende uit hoe lang het duurt voordat je het eigen risico hebt terugverdiend. De hoogte van de korting bepaalt het omslagpunt. Stel dat je 20 euro per maand (= 240 euro per jaar) korting krijgt op de premie. Dan loop je in het eerste jaar een risico van 260 euro als je toch ziek wordt (500 – 240 euro korting = 260 euro). Maar in het tweede jaar loop je nog maar een risico van 20 euro (500 euro – 480 euro). Je hebt in dit voorbeeld dan al twee jaar lang 240 euro per jaar premiekorting gehad.

Bij 41 van de 61 zorgverzekeringen ligt het omslagpunt in het derde jaar, om precies te zijn na 27 maanden. Bij negentien zorgverzekeringen is de korting zo groot dat het omslagpunt al na twee jaar bereikt wordt. Dat is het geval bij onder meer de budgetverzekering ZieZo Selectief, de Zelf Bewust Polis van De Friesland, de natura basisverzekering van Anderzorg, de Hema basisverzekering en de restitutiepolis van PNO Zorg.

Bij slechts één zorgverzekeraar is de korting op de maandpremie zo laag, dat je vier jaar geen zorgkosten moet hebben om het vrijwillig eigen risico terug te verdienen. Dat is de UMC Basiszorgverzekering, een combinatiepolis.

Static Template
5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.