Ga naar de inhoud

Overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering?

Consumenten halen veelvuldig de overlijdensrisicoverzekering (ORV) en de uitvaartverzekering door elkaar. Overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering? 19 procent van de Nederlanders met een vaste partner denkt dat een ORV bedoeld is om de uitvaart mee te betalen, terwijl daar nou juist een begrafenisverzekering voor is. 36 procent van de Nederlanders met vaste partner weet niet waar een ORV voor bedoeld is. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van een verzekeraar.

Overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering

Overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken kan op tal van punten. © Rob van der Meijden / Pixabay
Overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken kan op tal van punten. © Rob van der Meijden / Pixabay

Een uitvaartverzekering is een levenslange verzekering die is bedoeld om de kosten van een uitvaart af te dekken. Een ORV keert alleen uit als de deelnemer overlijdt voor een bepaalde datum en is bedoeld om bijvoorbeeld de hypotheek, de huur of kinderopvang te kunnen blijven betalen. Van de ondervraagden met een ORV weet 28 procent niet waar deze voor bedoeld is.

Zonder ORV is dit percentage nog groter: 43 procent weet niet waarvoor zij met een ORV verzekerd zijn. Een kwart (24%) denkt dat de ORV een uitvaartverzekering is. De verwarring wordt versterkt doordat sommige aanbieders zowel uitvaartverzekeringen als overlijdensrisicoverzekeringen aanbieden. Kijk voor overlijdensrisicoverzekeringen bij onder meer Nationale NederlandenCentraal Beheer, FBTO, Allianz en Dela (het Dela LeefDoorPlan). Voor uitvaartverzekeringen kunt u onder meer Dela en Monuta vergelijken op premie, dekking en klantbeoordeling.

Vergelijk uitvaartverzekeringen

Huizenkopers en overlijdensrisicoverzekering

Kopers zijn vaker bekend met de ORV dan huurders (69% vs. 50%). Ongeveer een derde (31%) van de huurders verwart de ORV met een uitvaartverzekering. Eigenaren van een koophuis zijn beter op de hoogte. Bij hen verwart 15% een uitvaartverzekering met een overlijdensrisicoverzekering. In de leeftijd van 18 tot 44 jaar weet 76% wat een ORV is, in vergelijking met 46% van de ondervraagden van 65 jaar of ouder. Mogelijk speelt hierbij mee dat Nederlanders op oudere leeftijd minder vaak een ORV afsluiten.

Lees ook: 4 redenen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, ook als je geen koophuis hebt.

Aanvullende verzekeringen en pensioen

Uit het onderzoek van TNS NIPO blijkt dat 23 procent van de ondervraagden via de bank of verzekeraar maatregelen heeft getroffen om op dezelfde voet verder te kunnen leven, mocht de partner overlijden. 40 procent denkt voldoende inkomen te hebben. Daarnaast denkt 24 procent voldoende uitkering te krijgen uit het nabestaanden pensioen of voorzieningen van de overheid. 15 procent verwacht bij het overlijden van de partner niet op dezelfde voet verder te kunnen leven.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)