Ga naar de inhoud

Polisvoorwaarden aanvullende verzekeringen verslechteren

Niet alleen het pakket van de basisverzekering wordt in 2012 versoberd. Ook de polisvoorwaarden van nogal wat aanvullende zorgverzekeringen verslechteren.

Dat blijkt uit onderzoek van Verzekeringssite.nl. Volgens de site heeft 24 procent van de aanvullende verzekeringen in 2012 een mindere dekking dan in 2011. Vergelijk ziektekostenverzekeringen.

Zo heeft Agis volgens de onafhankelijke vergelijkingssite de prijs van de Comfortpolis met acht procent verhoogd, maar is de dekking minder geworden. Zo worden niet langer alle behandelingen voor de fysiotherapeut vergoed, maar nog maar 27 behandelingen. “Consumenten betalen met deze polis dus meer, voor minder,” aldus Erik Hordijk, directeur van de vergelijkingssite.

Polisvoorwaarden fysiotherapie

In het onderzoek bekeek de site de polisvoorwaarden van 34 verzekeraars op de meest gekozen onderdelen: fysiotherapie, eerstelijnspsychologie, alternatieve geneeswijze en tandarts. Bij de pakketten met fysiotherapie is in 30 procent van de gevallen het pakketversoberd. Menzis Extra Verzorgd 1 bijvoorbeeld vergoedde in 2011 maximaal 12 fysiotherapiebehandelingen. In 2012 zijn dat er nog maar zeven.

Tandartsverzekeringen en polisvoorwaarden

De vergelijker keek ook naar de tandartsverzekeringen. Bijna veertig procent van de tandartsverzekeringen bieden in 2012 minder vergoedingen dan in 2011. Maar er zijn ook andere vormen waardoor de voorwaarden zijn gewijzigd. Zo gaan Anderzorg, Menzis, OZF Achmea en Stad Holland een maximum bedrag per behandelcode invoeren.

Polisvoorwaarden eerstelijns psychologie

Van 24 procent van de pakketten met eerstelijnspsychologie is de dekking verminderd. De Agis Compleetpolis vergoedde in 2011 vier zittingen met de psycholoog per jaar. In 2012 worden nog maar twee sessies per jaar vergoed. Op het gebied van alternatieve geneeswijzen blijven veel polissen hetzelfde, maar ook hier verandert bijna 8 procent van de verzekeraars het pakket. De vergoeding van het Royaalpakket van Avéro Achmea gaat terug van maximaal 20 consulten naar 16 consulten. Ook verlaagt Avéro Achmea het maximum bedrag per dag van 75 euro naar 60 euro.

Aanvullende verzekeringen en polisvoorwaarden vergelijken

Hordijk benadrukt dat behandelingen voor fysiotherapie en de tandartskosten voor consumenten de grootste kostenposten zijn op het gebied van aanvullende verzekeringen. Hij raadt consumenten daarom aan zorgverzekeringen goed te vergelijken en over te stappen naar een verzekering die beter bij ze past. “Zo kunnen consumenten tot duizend euro besparen”, aldus Hordijk.

Lees ook: zorgverzekeringen voor reumapatiënten.

5/5 - (1 stemmen)