Ga naar de inhoud

Consumentenbond: Reisverzekering via reisbureaus vaak te duur

Reisbureaus verkopen vaak te dure reis- en annuleringsverzekeringen bij een vakantie, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Reisbureaumedewerkers bieden vaak de uitgebreidste dekking aan, terwijl een beperktere dekking ook een prima keus is.

De Consumentenbond liet voor een onderzoek in het decembernummer van de Geldgids mysteryshoppers langs honderd reisbureaus gaan om een zevendaagse reis naar Tunesië of een tiendaagse wintersportreis naar Oostenrijk te boeken. Bij ongeveer driekwart van de bezoeken werd een reis- en annuleringsverzekering aangeraden die behoorlijk prijzig was. Zo wordt voor de wintersportreis bij Globe in Maastricht een verzekering van €165,- geadviseerd, terwijl een kortlopende reisverzekering met voldoende dekking bij Ohra te krijgen is voor €81. (Update: het onderzoek heeft enkele jaren geleden plaatsgevonden. Prijzen kunnen inmiddels gewijzigd zijn. Kijk voor een vergelijking van actuele prijzen van reisverzekeringen onderaan dit artikel.)

Reisverzekering met duiken

Ook oververzekeren komt voor: bij de Tunesiëreis werd in de helft van de gevallen een extra module ‘gevaarlijke sporten’ toegevoegd, wegens duikplannen, terwijl duiken al in de standaarddekking van die verzekeringen zat.De Consumentenbond adviseert consumenten de tijd te nemen om verzekeraars met elkaar te vergelijken. Een reisverzekering kan tot één dag voor vertrek worden afgesloten. Dat hoeft niet via het reisbureau. Een annuleringsverzekering moet binnen 7 tot 14 dagen na het boeken, zijn afgesloten.

Reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten in het buitenland

De mysterieshoppers kregen vaak op het reisbureau te horen dat het aan te raden was om een reisverzekering af te sluiten vanwege de dekking van geneeskundige kosten. De Nederlandse basisverzekering denkt in het buitenland alleen medische kosten op basis van Nederlandse tarieven. In Tunesie en Oostenrijk belanden toeristen na een ongeval vaak in dure prive-klinieken. Maar volgens de Consumentenbond worden de medische kosten vaak ook vergoed via de aanvullende zorgverzekering. Een geneeskundige dekking via de reiskostenverzekering is dan dubbelop. Vraag dus voor je een reisverzekering afsluit eerst bij je zorgverzekering na hoe je verzekerd bent voor medische kosten in het buitenland. Ook kunt u beter even nagaan of landen rond de Middellandse Zee onder de Europadekking of de Werelddekking vallen.

Vergelijk reisverzekeringen voordat u naar een reisbureau gaat. Lees ook: Verzekeringen: de beste koop volgens de Consumentenbond

Vergelijk zelf reisverzekeringen.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

5/5 - (1 stemmen)