Ga naar de inhoud

De bootverzekering van Univé: WA-verzekering voor je boot met extra modules

Met de bootverzekering van Univé sluit je een WA-verzekering voor je boot af. Je bent dan standaard tot 5 miljoen euro verzekerd voor schade die je met je boot aan anderen toebrengt. Wat heeft de bootverzekering van Univé nog meer te bieden?

De bootverzekering van Univé

De bootverzekering van Univé bestaat standaard uit een WA-verzekering. Daarmee is schade gedekt die jij met je boot aan anderen toebrengt. Wie denkt dat hij bij schade op het water een beroep kan doen op z’n gewone aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, kan van een koude kermis thuis komen. De gewone WA-verzekering keert bij schade en letsel met een boot alleen in beperkte gevallen uit. De schade moet dan ontstaan zijn door een kano, een kleine boot, een motorboot met een motorvermogen van minder dan 4 PK of door een zeilboot met een zeiloppervlakte van maximaal 16 vierkante meter, aldus het Watersportverbond. In andere gevallen keert de gewone AVP niet uit. Een goede bootverzekering is dan een uitkomst.

Soms eisen beheerders van jachthavens dat je een bootverzekering afsluit. Kijk dan ook even naar de bootverzekering van Univé. © Hendrik / Pixabay
Soms eisen beheerders van jachthavens dat je een bootverzekering afsluit. Kijk dan ook even naar de bootverzekering van Univé. © Hendrik / Pixabay

Een pleziervaartuigverzekering is in Nederland watersportland niet verplicht, al zijn er soms wel beheerders van botenstallingen en jachthavens die zo’n verzekering verplicht stellen. Ook als je deelneemt aan wedstrijden, kan de organisatie je verplichten om je boot te verzekeren.

Je boot verzekeren bij Univé

Met de Univé-bootverzekering is schade die jij met je vaartuig aan anderen toebrengt verzekerd tot € 5 miljoen. Schade aan je eigen boot of diefstal van je vaartuig is niet bij de standaard bootverzekering van Univé inbegrepen. Daarvoor moet je de verzekering voor je boot uitbreiden met een aanvullende dekking voor schade. In dat geval zijn schade door brand, een ontploffing, door kortsluiting, schade door een storm, bliksem of een aanvaring verzekerd. Ook schade door een gebrek van de eigen boot of motor en een andere plotselingen oorzaak van buitenaf zijn gedekt. Maar schade door vorst, gebrekkig onderhoud, joyvaren en poging tot diefstal of inbraak zijn met de aanvullende dekking ‘beschadiging’ niet verzekerd.

Als je boot niet total loss wordt verklaard, krijg je de reparatie vergoed. Is er wel sprake van total loss, dan kun je de nieuwwaarde, de aanschafwaarde of de vervangingswaarde vergoed krijgen. Welke van de drie vergoedingen het wordt, staat op je polisblad. Je kunt bij Univé een bootverzekering afsluiten met nieuwwaarderegeling als je boot nog geen drie jaar oud is. Heb je een tweedehands boot gekocht, dan krijg je de eerste drie jaar na aanschaf de aanschafwaarde vergoed. In alle andere gevallen krijg je de dagwaarde, ook wel vervangingswaarde genaamd, van Univé vergoed. Bekijk de polisvoorwaarden van de bootverzekering van Univé en bereken wat het kost om jouw boot bij Univé te verzekeren.

Bootverzekeringen vergelijken

De bootverzekering van Univé is dus standaard een WA-verzekering. Bij andere verzekeraars kun je wel een WA-Extra of allrisk bootverzekering afsluiten zoals bij Nationale Nederlanden en FBTO. Vergelijk ook even de bootverzekering van Alpina.

Je boot verzekeren tegen diefstal

Ook voor de aanvullende diefstal-module bij de bootverzekering van Univé gelden de hierboven genoemde uitkeringsregelingen. De diefstaldekking keert uit bij diefstal, inbraak, schade door poging tot diefstal, schade door poging tot inbraak, joy-varen en verduistering. Bereken je premie van de Univé bootverzekering.

Pech op het water verzekeren

Niets is zo vervelend als wanneer je pecht krijgt met je boot, precies op het moment dat je je had verheugd op een dagje varen. Met de pechhulp-module die je als aanvullende dekking kunt afsluiten bij de bootverzekering van Univé, kan het chagrijn verzacht worden. Met de pechhulp-module ben je verzekerd van hulp op alle Nederlandse binnenwateren, en in alle Nederlandse jacht- en zeehavens.

Maar als je midden op het water pech krijgt en de hulpverlener kan je niet bereiken, dan heb je dubbel pech. De verzekering keert dan niet uit. De pechhulpdekking geldt voor maximaal 1 uur pechhulp aan wal. Je kunt maximaal vijf keer per jaar een beroep doen op de pechhulp. Bovendien is de pechhulp op het water bootgebonden. Als je een keer in een andere boot vaart en pech krijgt, heb je er dus niets aan.

Rechtshulp bij je Univé bootverzekering

De bootverzekering van Univé kun je ook nog uitbreiden met een module voor rechtsbijstand. Daar kun je een beroep op doen bij conflicten die met je boot te maken hebben. Denk aan geschillen rond de koop, verkoop, reparatie of het vervoer van je boot. Ook juridische problemen over het verhalen van schade aan je boot zijn gedekt. Dat geldt ook voor strafzaken rond letsel of dood door schuld als gevolg van het varen met je boot.

Aanvullende ongevallendekking bij je bootverzekering

Helaas loopt niet elk dagje varen even goed af. Met de aanvullende dekking voor ongevallen zijn jij en je passagiers verzekerd tegen ongevallen aan boord van je boot. Ongevallen bij het aan en van boord stappen of zijn, ongelukken bij het tanken of als er iets fout gaat tijdens het verrichten van een noodreparatie op je boot zijn dan verzekerd.

Voor welke boten kun je een bootverzekering van Univé afsluiten?

Je kunt een bootverzekering van Univé afsluiten voor motorboten, zeilboten, roeiboten, sloepen, kano’s, speedboten en catamarans. Wil jij een bootverzekering afsluiten bij Univé? Bekijk dan de premies, voorwaarden en dekkingen op de site van Univé, want die zijn leidend.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (2 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.