Ga naar de inhoud

Waar kun je een zorgverzekering voor expats afsluiten?

Wie als expat naar het buitenland gaat, is niet langer in Nederland verzekerd voor zorgkosten. Waar kun je dan een zorgverzekering voor expats afsluiten?

Ga je als expat langer dan een jaar naar het buitenland? Sluit dan een zorgverzekering voor expats af. © Free-Photos / Pixabay
Ga je als expat langer dan een jaar naar het buitenland? Sluit dan een zorgverzekering voor expats af. © Free-Photos / Pixabay

Wereldwijde zorgverzekering voor expats

Wie voor langere tijd naar het buitenland gaat en zich uitschrijft bij z’n Nederlandse gemeente, is niet langer verzekerd via de Nederlandse basisverzekering. Omdat je waarschijnlijk ook in het buitenland graag goed verzekerd wilt zijn voor zorgkosten, moet je op zoek naar een nieuwe zorgverzekering. Die kun je natuurlijk in je nieuwe thuisland afsluiten, maar wellicht is die niet zo goed als je in Nederland gewend bent.

Bovendien kan het zijn dan je als expat nu eens in het ene en dan weer in het andere land aan het werk bent. En om iedere keer al die zorgverzekeringen uit te zoeken, is veel teveel gedoe. Daarom zijn er speciale wereldwijde zorgverzekeringen voor expats ontwikkeld. Zo’n zorgverzekering voor expats kun je zelf afsluiten, maar er zijn ook werkgevers die dit voor hun expats doen.

Wat zijn de voordelen van een zorgverzekering voor expats?

De voordelen van een wereldwijde expatverzekering zijn legio:

  • Allereerst biedt zo’n zorgverzekering voor expats vaak toegang tot de beste zorg die beschikbaar is, zowel voor de expat zelf als diens gezinsleden.
  • Ten tweede wordt zo’n expatverzekering vaak aangeboden door bedrijven en verzekeraars die gespecialiseerd zijn in internationale verzekeringen. Zij weten waar internationaal opererende bedrijven en hun expats naar op zoek zijn. Ook hebben ze wereldwijd ervaring en deskundigheid met zorgverzekeringen voor expats.
  • Vaak hebben ze een wereldwijd steunpunt waar je bijvoorbeeld online terecht kunt voor spoedeisende hulp of algemene vragen. Ook het indienen van zorgkosten van de expat gaat via dat wereldwijde steunpunt.
  • En nog een belangrijk pluspunt: als je na verloop van tijd gaan expatten in een ander land, kun je gewoon dezelfde zorgverzekering aanhouden.
  • En net als bij de Nederlandse basisverzekering geldt voor een zorgverzekering voor expats meestal geen medische selectie. Wel kan er soms een wachttijd gelden. Dat speelt vooral als jij of je partner van plan zijn zwanger te worden.

Waar kun je een zorgverzekering voor expats afsluiten?

Diverse Nederlandse zorgverzekeraars zoals CZ en Zilveren Kruis bieden, in samenwerking met internationale partners, zorgverzekeringen voor expats aan. Zo’n internationale zorgverzekering wordt ook wel een International Private Medical Insurance of IPMI genoemd. Vaak, maar niet altijd, sluiten die zorgverzekeraars contracten met Nederlandse werkgevers die expats uitzenden. Maar bij een partij als Foyer Global Health kun je zelf als expat een internationale zorgverzekering afsluiten. Ook zij werken met een wereldwijd team van specialisten dat 365 dagen per jaar 24/7 beschikbaar staat.

De zorgverzekering voor expats van Foyer Global Health

Bij Foyer Global Health kun je kiezen uit drie zorgverzekeringen:

  • Het Essential Plan
  • Het Special Plan
  • Het Exclusive Plan

Het Essential Plan is een zorgverzkering voor expats die basiszorg verzekert. Maar zorg rond zwangerschap en geboorte is niet gedekt evenals zuigelingenzorg. Daarvoor moet je het Special Plan of het Exclusive Plan afsluiten. Het Special Plan biedt meer dekkingen en soms hogere vergoedingen dan het Essential Plan. Dat Special Plan zou volgens de verzekeraar zelf geschikt zijn voor expats die naar ‘goedkope’regio’s gaan als Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië.

Het Exclusive Plan biedt de hoogste dekking en vergoedingen. Maar bij alle drie de verzekeringen kun je voor sommige vergoedingen te maken krijgen met een wachttijd. Let daar dus op voordat je een zorgverzekering voor expats afsluit. De drie verzekeringen bieden ook vergoedingen voor tandheelkundige zorg, maar ook hierbij verschilt de dekking en de hoogte van de vergoedingen. Bekijk de volledige dekking op de site van Foyer Global Health. Je premie kun je per maand, per kwartaal of per jaar betalen. Lees alles over premie, vergoedingen en dekking op de site van Foyer Health Group.

Korter dan een jaar naar het buitenland

Als je korter dan een jaar in het buitenland gaat werken en in Nederland ingeschreven blijft staan, kun je gewoon je Nederlandse basisverzekering aanhouden. Die dekt wereldwijde zorg met een vergoeding zoals die in Nederland gebruikelijk is. Zijn de zorgkosten in het buitenland echter hoger, dan moet je die zelf bijbetalen.

Expatten en sociale verzekeringen

Behalve over je zorgverzekering moet je als expat ook nadenken over je andere sociale verzekeringen in Nederland, zoals je AOW-opbouw. Bij de Sociale Verzekeringsbank kunnen ze je daar meer over vertellen. Ook als je alleen gedetacheerd wordt in het buitenland, moet je even detacheringsformulier E101/A1 aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank. In dat geval kun je namelijk je Nederlandse zorgverzekering aan houden en hoef je geen zorgverzekering voor expats aan te vragen.

Beoordeel dit artikel post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.