Ga naar de inhoud

Besparen op je zorgverzekering in 2022? Lees deze tips

Op 12 november zijn alle zorgpremies voor 2022 bekend gemaakt en de premies zijn vrijwel allemaal verhoogd, op een enkele uitzondering na. Erg vervelend, maar gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om te besparen op je zorgverzekering.

Naast het vergelijken van zorgverzekeringen op premie en inhoud, kun je nog verschillende dingen doen om je zorgpremie zo laag mogelijk te houden.

Tip 1: Betaal je premie per jaar

Normaal gesproken betaal je je zorgpremie per maand. Maar bij de meeste zorgverzekeraars is het ook mogelijk de premie in een keer te betalen voor het hele jaar. Wanneer je daar voor kiest, ontvang je tot 2% korting van je zorgverzekeraar. Nationale Nederlanden bijvoorbeeld biedt 2 procent korting bij jaarbetaling van de zorgpremie. Toch weer mooi meegenomen. De premie wordt dan meestal in januari afgeschreven dus dat geld moet dan wel op je rekening staan. De precieze korting verschilt per zorgverzekeraar en dit overzicht staat op de website van Independer.

Besparen op je zorgverzekering tip 2: Vraag zorgtoeslag aan

Veel Nederlanders vergeten zorgtoeslag aan te vragen, terwijl zij daar misschien wel recht op hebben. Met zorgtoeslag kun je een deel van je zorgpremie betalen. Of je recht hebt op zorgtoeslag, hangt af van je inkomen en je vermogen. Wanneer je in 2021 tot € 31.000,- euro per jaar verdient als alleenstaande of € 39.500 (samen met je partner), kun je in aanmerking komen voor zorgtoeslag.

Bekijk op de website van de Belastingdienst op hoeveel zorgtoeslag je precies recht hebt. Vanaf 25 november 2021 kun je op de site van Belastingdienst een proefberekening doen om te kijken of je in 2022 recht hebt op zorgtoeslag. Je kunt het daar ook aanvragen, want je krijgt de zorgtoeslag niet automatisch.

Bespaartip 3: Kijk kritisch naar je aanvullende verzekering

Besparen op je zorgverzekering? Denk goed na of je aanvullende zorgverzekeringen of een tandartsverzekering nodig hebt. © Joseph Shohmelian
Besparen op je zorgverzekering? Denk goed na of je aanvullende zorgverzekeringen of een tandartsverzekering nodig hebt. © Joseph Shohmelian

Wees kritisch bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering. Zoek uit wat de zorg kost die je nodig hebt, en weeg dat af tegen de extra premie die je betaalt voor een aanvullende verzekering. Soms is het namelijk voordeliger om de zorg zelf te betalen.

Een voorbeeld: een halfjaarlijkse controle bij de tandarts kost je 20 tot 25 euro per keer. Dit kost je in totaal 40 tot 50 euro per jaar. Sluit je hiervoor een tandartsverzekering af? Dan betaal je in 2021 ongeveer 20 euro extra per maand en krijg je niet eens je hele rekening vergoed (maar 75%). In totaal betaal je dan 249 euro aan je tandverzekering en ook nog per afspraak 5 euro aan je tandartsrekening (de overige 25%).

Besparen op je zorgverzekering tip 4: Laat je bij de huisarts behandelen

Wanneer je huisarts je doorverwijst naar het ziekenhuis voor een kleine ingreep, is het verstandig te vragen of hij of zij deze ingreep zelf kan doen. Kosten die je bij de huisarts maakt, vallen namelijk niet onder het eigen risico. In het ziekenhuis zijn de behandelingen vaak duurder en vallen deze wel onder je eigen risico. Je moet dan denken aan ingrepen als het plaatsen van een spiraaltje, het laten weghalen van een bultje bij het ooglid of het verwijderen van een moedervlek.

Natuurlijk kan het wel zo zijn dat het ziekenhuis betere kwaliteit levert, dus denk hier goed over na.

Tip 5: Verhoog je eigen risico

Verwacht je voor volgend jaar niet of nauwelijks zorgkosten te gaan maken? Dan kun je besparen door je eigen risico te verhogen. Je kiest dan voor een ‘vrijwillig eigen risico’. In 2021 en 2022 is je wettelijk verplichte eigen risico 385 euro. Je kunt dit verhogen met een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Je totale eigen risico komt dan uit op 885 euro per jaar. De zorgverzekeraar geeft je hiervoor een korting op je zorgpremie, die kan oplopen tot 300 euro per jaar.

Bedenk goed of dit voor jou echt verstandig is. Want als je toch onverwachts veel zorgkosten maakt, bijvoorbeeld omdat je in het ziekenhuis belandt, moet je een flink bedrag kunnen ophoesten.

Static Template
5/5 - (1 stemmen)