Ga naar de inhoud

Inkomensafhankelijke zorgpremie gunstig voor parttimers

Als de veranderingen in de basisverzekering en de inkomensafhankelijke zorgpremie in 2014 daadwerkelijk zo worden uitgevoerd als in het regeerakkoord staat, dan kan het voor fulltimers zinvol zijn om een dag minder te gaan werken.

Dat blijkt uit berekeningen van de onafhankelijke vergelijkingssite Verzekeringssite.nl.

Als iemand met een modaal inkomen (circa 33.000 euro bruto per jaar inclusief vakantietoeslag) een dag minder per week gaat werken, betaalt hij veel minder zorgpremie dan wanneer hij fulltime blijft werken. Bij fulltime werken betaalt hij ongeveer 150 euro premie per maand voor de zorgverzekering. Als hij een dag minder werkt, betaalt hij nog maar negentig euro zorgpremie per maand. Bij nog een dag minder werken, daalt de inkomensafhankelijke zorgpremie in 2014 naar dertig euro per maand. “Ik verwacht dat hierdoor meer mensen parttime zullen gaan werken, want dit scheelt behoorlijk in de premie voor de zorgverzekering,” aldus directeur Erik Hordijk van de vergelijkingssite.

Inkomensafhankelijke zorgpremie nadelig voor traditioneel gezin

Invoering van de inkomensafhankelijke premie blijkt ongunstig te zijn voor een traditioneel gezin waarbij de man werkt en de vrouw niet. Een alleenverdiener met een twee keer modaal inkomen en een niet-werkende partner, betalen met de inkomensafhankelijke zorgpremie in 2014 samen 478 euro per maand aan zorgpremie. Wanneer beiden werken en een modaal inkomen hebben, is de totale premie die ze moeten betalen veel lager: 304 euro per maand. Dat is een verschil van 2100 euro op jaarbasis.

Inkomensafhankelijke premie zorgverzekering 2014

In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA afgesproken om in 2014 een inkomensafhankelijke premie voor de zorgverzekering in te voeren. De premie wordt 11,1 procent en wordt berekend over het inkomen dat ligt tussen het wettelijk minimumloon inclusief vakantietoeslag en twee keer modaal. Dat komt er op neer dat over een inkomen tussen de 20.000 en 70.000 euro 11,1 procent inkomensafhankelijke premie zorgverzekering wordt geheven. Wie meer dan 70.000 euro verdient, hoeft niet een nog hogere premie te betalen. In ruil daarvoor worden de belastingtarieven verlaagd.

Naast de inkomensafhankelijke premie, die via een nieuwe overheidsorganisatie wordt geind, moet iedereen een nominale premie van 255 euro aan z’n zorgverzekeraars betalen. Voor zorgverzekeraars wordt het daardoor minder interessant om te concurreren. Vanwege de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie kan de huidige zorgtoeslag worden afgeschaft. Verder komt er een eveneens inkomensafhankelijk eigen risico.

Rekenvoorbeelden volgens Diederik Samsom

PvdA-leider Diederik Samsom verwijst op Twitter naar rekenvoorbeelden van NRC Handelsblad die volgens hem correct zijn. De verwarring ontstaat doordat de hoogte van de inkomensafhankelijke zorgpremie wordt berekend aan de hand van het brutoloon, maar wordt betaald van het nettoloon. Volgens Samson zou iemand met een inkomen van twee keer modaal (circa 66.000 euro) per maand 255 euro meer moeten betalen van zijn nettoloon. Iemand die anderhalf keer modaal verdient (bijna 50.000 euro) is per maand 97 euro meer kwijt aan zorgpremie. Iemand met een modaal inkomen zou er 13 euro op vooruit gaan. Tweeverdieners met een dubbel modaal inkomen gaan er straks 450 euro per maand op achteruit. Stellen waarbij de een modaal verdient en de ander het bruto minimumloon betalen 115 euro per maand minder aan inkomensafhankelijke zorgpremie. Bij de cijfers is rekening gehouden met de verlaging van de verschillende belastingschijven.

Lees ook: Inkomensafhankelijk eigen risico wordt geschrapt.

5/5 - (1 stemmen)