Ga naar de inhoud

WA-verzekeringen duurder door stadsauto’s

De premies voor WA-autoverzekeringen zullen de komende jaren alleen maar stijgen. Mogelijke oorzaak is de populariteit van kleine stadsauto’s.

Dat stelt onderzoeksbureau MoneyView in een vandaag verschenen rapport (pdf) over autoverzekeringen.

Verzekeraars hebben de afgelopen jaren verlies geleden op hun WA-autoverzekeringen. Tussen 2006 en 2010 daalden de premies voor WA-autoverzekeringen met 17 procent en voor casco- of allrisk-autoverzekeringen met 8 procent. Tegelijkertijd kregen de verzekeraars te maken met een stijgende schadeuitkering. Veel verzekeraars hebben daarom dit jaar en vorig jaar de premies voor autoverzekeringen verhoogd.

Premies WA-verzekering omhoog

Maar volgens Moneyview blijkt uit de cijfers over onder meer autodiefstallen, het aantal verkeersongevallen, schadecijfers van FOCWA en het aantal autokraken helemaal niet dat het aantal ongevallen en diefstallen stijgt. Integendeel, al die cijfers vertonen een dalende lijn.

Hogere WA-verzekerings premies

Moneyview vermoedt dat de stijgende schadelast te maken heeft met de groei van het aantal stadsauto’s zoals de Peugeot 107, de Citroën C! en de Toyota Aygo. Die bieden bij een ongeval minder bescherming dan een grotere, zwaardere auto, waardoor bij een ongeval de kans op letselschade groter wordt, aldus de onderzoekers. Het is maar de vraag of die hogere letselschades zijn ingecalculeerd in de huidige premies voor autoverzekeringen. “De verwachting dat de premie voor de WA-verzekering in de nabije toekomst zal stijgen als gevolg van deze ontwikkelingen lijkt daarmee aannemelijk”, aldus het bureau.

Autoverzekering afsluiten? Vergelijk autoverzekeringen en vraag gratis online offertes op.

5/5 - (1 stemmen)