Zorgpremie mogelijk tot 40 euro duurder

Zorgverzekeraars moeten van De Nederlandsche Bank grotere buffers aanhouden. Dat kan er toe leiden dat de zorgpremie tot wel 40 euro omhoog moet.

De zorgpremie wordt duurder © Mohamed Hassan / Pixabay
De zorgpremie wordt duurder © Mohamed Hassan / Pixabay

De premie voor de basisverzekering en de aanvullende verzekering gaat elk jaar een klein stapje omhoog. Zorgverzekeraars houden elkaar scherp in de gaten en concurreren zeker wat de basisverzekering betreft sterk op prijs. Vergelijk de premies voor ziektekostenverzekeringen.

Uit de Miljoenennota 2012 blijkt dat de zorgpremie in 2012 naar verwachting met 11 euro stijgt naar 1222,- euro per jaar. Maar Rogier van Boxtel, voorzitter van zorgverzekeraar Menzis, gaf onlangs in het programma Nieuwsuur al aan, dat die premieverhoging waarschijnlijk te laag is. Hij schat in dat de nominale premie voor een basisverzekering met twee tot drie tientjes gaat stijgen.

Maar volgens Het Financieele Dagblad wil toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) dat de zorgverzekeraars vanaf volgend jaar een groter eigen vermogen als buffer aanhouden. Voor een basisverzekering moeten de zorgverzekeraars dan elf  procent in plaats van negen procent aanhouden.

Zorgpremie mogelijk omhoog door hogere kapitaalseis

Zorgverzekeraars moeten nu al bovenop een solvabiliteitseis een verplichte veiligheidsmarge aanhouden. Als de solvabiliteit omhoog moet, kan bij sommige verzekeraars die veiligheidsmarge slinken. Zorgverzekeraars Nederland, de koepelorganisatie van de zorgverzekeraars, voorspelt dan ook dat de premie omhoog zal gaan.

DNB: verhoging zorgpremie niet nodig

DNB bestrijdt dat en zegt dat de zorgverzekeraars nu al gezamenlijk een buffer hebben van 7 miljard euro, 1 miljard meer dan de buffer die DNB eist. Maar sommige afzonderlijke verzekeraars komen na de verhoging van de solvabiliteitseis wel dicht in de buurt van de veiligheidszone. Doordat de beleggingen van de zorgverzekeraars ook te lijden hebben onder het wereldwijde slechte beursklimaat, kan er via die weg waarschijnlijk geen extra buffer opgebouwd worden en dus kan het zijn dat de premies verhoogd moeten worden.

Daarnaast is Zorgverzekeraars Nederland van mening dat de veiligheidsmarges nu al voldoende zijn. Het ministerie van Financiën beslist later dit jaar of de buffers daadwerkelijk verhoogd moeten worden.

Premie autoverzekering omhoog

Eerder deze week kwam DNB al met het bericht naar buiten dat de resultaten van autoverzekeraars reden tot zorg blijven. Het gaat dan met name om WA-verzekeringen.

Deel dit met je vrienden!