Ga naar de inhoud

Zorgpremie 2024 ongeveer 9 euro duurder, minder korting bij hoger eigen risico

De zorgpremie stijgt in 2024 stijgt gemiddeld met 9 euro per maand. Dat is iets lager dan het demissionaire kabinet Rutte-IV op Prinsjesdag had verwacht. Verder valt op dat zorgverzekeraars in aanvullende zorgverzekeringen in 2024 flink snoeien. Ook is de korting die je krijgt als je voor een hoger eigen risico kiest, in 2024 lager dan in het verleden.

Zorgpremie 2024 bekend

De zorgpremie 2022 stijgt volgens Prinsjesdag-ramingen van het kabinet met 2,75 euro per maand. © Marek Studzinski jc_cards / Pixabay
De zorgpremie 2022 stijgt volgens Prinsjesdag-ramingen van het kabinet met 2,75 euro per maand. © Marek Studzinski jc_cards / Pixabay

Het kabinet geeft elk jaar met Prinsjesdag aan hoeveel de zorgpremie naar verwachting gaat stijgen. In 2024 zou de zorgpremie volgens het demissionaire kabinet stijgen met gemiddeld 12 euro per maand. In werkelijkheid steeg de zorgpremie 2024 met gemiddeld 9 euro, zo blijkt volgens berekeningen van vergelijkingssite Independer.

Maar tussen zorgverzekeringen onderling zijn grote verschillen. Zo stegen de premies bij de Menzis-zorgverzekeringen met 5,50 euro, maar de maandpremie bij Stad Holland steeg met € 14,50 per maand naar € 155,25. Bovendien is het niet langer een restitutiepolis met volledig vrije zorgkeuze, maar een combinatiepolis. Met zo’n zorgverzekering krijg je een lagere vergoeding als je voor geestelijke gezondheidszorg en wijkverpleging naar een zorgverlener gaat met wie Stad Holland geen contract heeft.

De zorgpremie van de Gewoon Zekur-zorgverzekering van Zekur ging met maar liefst 24,35 euro omhoog. In 2023 was dit een budgetzorgverzekering met een van de laagste zorgpremies. Maar in 2024 is het een gewone naturapolis geworden. Daardoor kun je bij meer gecontracteerde zorgverleners terecht, maar betaal je ook een hogere premie.

Minder korting op je zorgpremie bij hoger eigen risico

Maar er vallen meer dingen op aan de zorgpremies voor 2024. Het wettelijk verplichte eigen risico is 385 euro per jaar gebleven. Dat eigen risico kun je vrijwillig verhogen naar 885 euro per jaar. Dat betekent dat de eerste 885 euro zorgkosten voor jouw rekening komen, maar dan geven verzekeraars wel korting op je premie.

Alleen is die korting bij veel zorgverzekeraars in 2024 lager dan in voorgaande jaren. Kreeg je voorheen bij het hoogste eigen risico bijvoorbeeld 20 euro korting op de maandpremie, dan krijg je nu nog maar 17 of 15 euro korting. Denk dus even na of je de korting nog steeds vindt opwegen tegen het risico dat je de eerste 885 euro aan zorgkosten zelf moet betalen.

Hogere zorgpremie aanvullende verzekeringen

Ten derde valt op dat dure aanvullende zorgverzekeringen dit jaar wel erg duur beginnen te worden. Gemiddeld stijgt de zorgpremie voor aanvullende zorgverzekeringen met 7 procent, aldus Volgens Overstappen.nl, dat verantwoordelijk is voor de zorgvergelijker op Alleverzekeringenopeenrij.nl, Vraag je dus even af of je zo’n uitgebreide aanvullende zorgverzekering echt wel nodig hebt.

Als je zo’n aanvullende verzekering vorig jaar ook al had, is het zaak om even goed op te letten, omdat de inhoud van het pakket veranderd kan zijn. De vergelijkingssite constateerde dat zorgverzekeraars het mes hebben gezet in de dure aanvullende pakketten, aldus De Telegraaf. Zo hebben sommige aanvullende verzekeringen een andere naam gekregen en is de premie gelijk gebleven, maar is de dekking van het pakket verkleind of de maximale vergoeding verlaagd.

Dat doen zorgverzekeraars onder meer doordat calculerende burgers alleen zo’n dure aanvullende zorgverzekering afsluiten als ze verwachten dat ze er daadwerkelijk gebruik van gaan maken, ziet ook Independer in een uitzending van het radioprogramma Villa VDB op Radio 1. Iemand die eens in de twee of drie jaar een nieuwe bril via de aanvullende zorgverzekering vergoed krijgt, zegt na aanschaf van de bril de aanvullende polis weer op. Of wie vanwege een geplande heupoperatie extra fysiotherapie wil hebben, zet na een jaar die aanvullende zorgverzekering weer stop. Een aanvullende zorgverzekering wordt daardoor meer een abonnement en dat komt voor de verzekeraars financieel niet uit.

Dure aanvullende verzekeringen worden beperkt

Vandaar dat zorgverzekeraars aanvullende voorwaarden gaan stellen, zoals een wachttijd van bijvoorbeeld een jaar. Daardoor moet je zo’n aanvullende verzekering minstens 2 jaar achtereen afsluiten om er pas in het tweede jaar daadwerkelijk gebruik van te kunnen maken. Voor orthodontie, wat vaak een dure behandeling is, golden al wachttijden.

Zorgverzekeraar Just zag die ontwikkeling al een aantal jaren geleden aankomen en biedt alleen een aanvullende zorgverzekering voor zorg die je echt niet kon zien aankomen, zoals fysiotherapie na een ongeval.

Zorgtoeslag in 2024 omlaag

Mensen met een laag inkomen worden via de zorgtoeslag gecompenseerd voor een stijging van de zorgpremies. De zorgtoeslag was in 2023 eenmalig extra verhoogd. Maar in 2024 is die verhoging dus weer geschrapt. Bij de behandeling van het belastingplan 2024 in het parlement wordt definitief bekend hoe hoog je inkomen mag zijn om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen. Kijk voor de exacte voorwaarden om zorgtoeslag te krijgen op de site van de Belastingdienst.

Eerste zorgpremie 2024

Traditioneel maakt zorgverzekeraar DSW elk jaar op de vierde donderdag in september als eerste zorgverzekeraar haar premies bekend. De premie van de zorgverzekering van DSW geeft meestal een aardige indicatie hoe de premies van andere zorgverzekeraars zich zullen ontwikkelen. De zorgpremie van de basisverzekering van DSW komt in 2024 11,50 euro hoger uit. Precies tussen het uiteindelijke gemiddelde en de verwachting van het kabinet.

Elk jaar verandert de inhoud van het basispakket een klein beetje. Sommige medicijnen of behandelingen worden niet langer vergoed, maar er komen ook nieuwe behandelingen en medicijnen voor vergoeding in aanmerking. Bekijk alle veranderingen in de basisverzekering.

Zorgpremie te hoog? Vergelijk en stap over

Zorgverzekeraars moeten uiterlijk 12 november hun zorgpremie 2024 aan hun klanten doorgegeven hebben. Die kunnen dan tot en met 31 december 2023 hun zorgverzekering opzeggen en naar een andere zorgverzekeraar overstappen. Wie wil overstappen van zorgverzekeraar moet uiterlijk 31 januari 2024 een nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten.

Vergelijk zorgverzekeringen op premie, aanvullende verzekeringen en polisvoorwaarden.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
Beoordeel dit artikel post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.