Zorgpremie DSW 6 euro omhoog in 2020

De zorgpremie 2020 stijgt bij zorgverzekeraar DSW met 6 euro per maand naar 118 euro. Die stijging is het dubbele van wat het kabinet op Prinsjesdag verwacht had. DSW is traditioneel de eerste zorgverzekeraar die haar premies bekendmaakt en geeft doorgaans een goede indicatie wat de andere zorgverzekeraars doen.

Hogere zorgpremie DSW in 2020

DSW zorgverzekering en DSW zorgpremie

De inkt van de Miljoenennota is nog nauwelijks droog of de eerste gaten worden er al in geschoten. Het kabinet gaf met Prinsjesdag aan te verwachten dat de gemiddelde zorgpremie in 2020 met 3 euro zou stijgen. Bij DSW gaat de premie dus 6 euro per maand omhoog. De jaarpremie komt daardoor uit op 1416 euro per jaar. Dat is overigens nog wel net iets onder de verwachting van het kabinet. Dat ging uit van een gemiddelde maandpremie van 118 euro per maand in 2020. De premie van DSW stijgt daarmee ook harder dan in 2019. De zorgpremie in 2019 ging nog met € 4,50 per maand omhoog.

Zorgkosten stijgen harder

Volgens directeur Aad de Groot van DSW zijn er diverse oorzaken voor de stijging. Allereerst stijgen de kosten van de zorg in 2020 volgens hem harder dan het kabinet denkt. De kosten gaan hoger uitvallen door salarisstijgingen van het zorgpersoneel. Ook hogere zorguitgaven door het gebruik van innovatieve maar dure spcialistische geneesmiddelen drijven de premies hoger op, dan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwacht, aldus de DSW-topman.

Tegelijkertijd kan DSW minder geld uit haar reserves halen om de premiestijging te dempen. In 2019 haalde DSW naar eigen zeggen op jaarbasis 58 euro per verzekerd uit de eigen reserves om de premiestijging te temperen. In 2020 kan nog maar 24 euro per zorgverzekerde voor premiedemping worden ingezet. Dat verklaart al de helft van de premiestijging in 2020.

Bodem van zorgreserves komt in zicht

Ook andere zorgverzekeraars roepen al jaren dat de reserves niet onuitputtelijk zijn. Er komt een moment dat de reserves aan een ondergrens zitten, waarna de premies hard zullen stijgen, aldus de topmannen van de grote zorgverzekeraars.
DSW is de afgelopen jaren uitgegroeid tot zorgverzekeraar van de kleintjes. De premie van de zorgverzekeraar zonder winstoogmerk geldt al jaren als richtinggevend voor wat de andere zorgverzekeraars met hun premie gaan doen. Zij komen pas op z’n vroegst in de tweede helft van oktober met hun zorgpremies voor 2020. Uiterlijk 12 november moeten alle zorgverzekeraars hun premies bekendgemaakt hebben. Daarna hebben consumenten tot en met 31 december de tijd om hun oude zorgverzekering op te zeggen. Uiterlijk 31 januari 2020 moet je bij een nieuwe zorgverzekeraar zijn aangesloten.

Eigenzinnige zorgverzekeraar

De zorgverzekeraar uit Schiedam is ook een eigenzinnige verzekeraar. Zo heeft DSW er altijd bewust voor gekozen om geen collectieve zorgverzekering aan te bieden. De premiekorting van de een gaat ten koste van een premiestijging voor de ander, was altijd de verklaring. En uit protest tegen de hoogte van het wettelijk verplichte eigen risico in de zorg heeft DSW dat eigen risico al jaren met een tientje symbolisch verlaagd naar 375 euro per jaar. De zorgverzekeraar komt overigens pas op een later tijdstip met de premies voor aanvullende zorgverzekeringen.

Bekijk ons overzicht aan zorgpremies om te zien hoe de premies bij andere zorgverzekeraars zich ontwikkelen.

Deel dit met je vrienden!

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.