Ga naar de inhoud

‘Zorgpremie 2021 37 euro per jaar duurder’

De zorgpremie gaat in 2021 met 37 euro per jaar omhoog. Gemiddeld bedraagt de zorgpremie 2021 1476 euro per jaar. Dat is ongeveer 3 euro per maand. Dat staat in de Miljoenennota die op Prinsjesdag aan het parlement is aangeboden.

De zorgpremie 2021 stijgt volgens Prinsjesdag-ramingen van het kabinet met 6 tientjes per jaar. © Marek Studzinski jc_cards / Pixabay
De zorgpremie 2021 stijgt volgens Prinsjesdag-ramingen van het kabinet met 6 tientjes per jaar. © Marek Studzinski jc_cards / Pixabay

Eerder nog meldde het Algemeen Dagblad op basis van bronnen rond het begrotingsoverleg dat de zorgpremie met 6 tientjes per jaar zou stijgen. Dat is dus veel minder geworden. De prognose van het kabinet dient als leidraad voor de zorgverzekeraars die zelf hun zorgpremies voor 2021 berekenen. Half november moeten de zorgverzekeraars hun zorgpremies voor 2021 bekendgemaakt hebben.

In de Miljoenennota gaat het kabinet uit van een zorgpremie van 123 euro per maand in 2021. Het eigen risico blijft op 385 euro per jaar zoals in het regeerakkoord was afgesproken. De zorgtoeslag stijgt in 2021 met 44 euro voor alleenstaanden en 99 euro voor meerpersoonshuishoudens. De zorgtoeslag is bedoeld om huishoudens met een laag inkomen te compenseren voor de gestegen zorgpremie in 2021.

Stijging zorgpremie 2021 niet door coronacrisis

Eerder dit jaar werd voorspeld dat de zorgpremie in 2021 fors omhoog zou moeten vanwege de zorgkosten die voor de coronabestrijding gemaakt worden. Dat blijkt nu mee te vallen. Tegenover hogere uitgaven voor de coronazorg staan flink lagere uitgaven doordat mensen massaal andere zorg zijn gaan mijden.

Een deel van de stijgende zorgkosten wordt bovendien betaald via het deel dat werkgevers en zelfstandig ondernemers aan de overheid moeten afdragen, de zogeheten Zvw. Die werkgeversbijdrage is voor 2020 te laag ingeschat en daardoor moeten werkgevers en ZZP’ers in 2021 meer betalen.

Als de zorgpremie 2021 inderdaad met 3 euro per maand stijgt, is de stijging even hoog als in2020. Toen steeg de zorgpremie met gemiddeld 3 euro per maand.

De zorgverzekeraars komen dit najaar met hun eigen premies. Meestal is zorgverzekeraar DSW eind september, enkele dagen na Prinsjesdag, de eerste zorgverzekeraar die de zorgpremies voor het nieuwe jaar bekendmaakt. Die premie geeft doorgaans de trend aan.

Vergelijk zorgpremies

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)