Ga naar de inhoud

Hogere assurantiebelasting op verzekeringen, snel overstappen loont

Door voor het einde van het jaar van verzekering te wisselen, kunt u nog net profiteren van de huidige, lage assurantiebelasting. Zo bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer honderd euro.

VVD en PvdA hebben in een deelakkoord, nu al bekend als het Herfstakkoord, besloten de assurantiebelasting per 1 januari 2013 te verhogen van 9,7 procent naar 21 procent. Op die manier kunnen allerlei maatregelen uit het Lenteakkoord weer worden teruggedraaid. De assurantiebelasting wordt daarmee net zo hoog als het hoge BTW-tarief. Volgens een berekening van Verzekeringssite.nl gaat de verhoging een gemiddeld huishouden ongeveer 90 euro kosten.

Hogere assurantiebelasting? Overstappen!

Wie de verhoging van de assurantiebelasting een jaar wil ontlopen, doet er verstandig aan voor 1 januari van verzekeraar te wisselen en te kiezen voor een jaarbetaling. Premieverhogingen voor bestaande klanten worden volgens de huidige regels pas doorgevoerd per premievervaldatum. Door eind 2012 over te stappen en te kiezen voor jaarbetaling, profiteert u nog een jaar lang van het lage tarief voor de assurantiebelasting. Bij jaarbetaling geven verzekeraars vaak kortingen die op kunnen lopen tot gemiddeld vier procent. Bovendien is de concurrentie in bijvoorbeeld autoverzekering op dit moment weer toegenomen. Dat betekent dat de premies onder druk staan en de consument profiteert daarvan. Ga voor u overstapt eerst verzekeringen vergelijken en vraag gratis en vrijblijvend offertes op.

Overstappen van verzekering voor de hoge assurantiebelasting in gaat

Uit een sommetje van de vergelijkingssite blijkt dat een huishouden, dat nu gemiddeld 800 euro per jaar exclusief assurantiebelasting voor zijn verzekeringen betaalt, in 2012 voor dat pakket 77,60 aan assurantiebelasting betaalt. Dat wordt na 1 januari 2013 168 euro assurantiebelasting. Door voor de jaarwisseling over te stappen bespaart dit huishouden dus 90,40 euro aan assurantiebelasting. Ook vooruitbetalen van de premie is een mogelijkheid. Verzekeringen die al langer dan een jaar lopen, zijn per maand op te zeggen.

Demissionair staatssecretaris Weekers van Financien heeft inmiddels aangekondigd maatregelen te willen nemen om het ontwijken van de hoge assurantiebelasting tegen te gaan. Hij denkt er over om een naheffing in te voeren.

5/5 - (1 stemmen)