Ga naar de inhoud

Stormschade verzekering: de afhandeling van stormschade

Wat mag en moet u doen van de verzekering als u stormschade heeft?

Storm Frederieke van 18 januari 2018 voert bij het Verbond van Verzekeraars de ranglijst aan van stormen die het meeste schade veroorzaakten. De stormschade kwam uit op 401 miljoen euro. En dat betrof dan nog alleen de stormschade die verzekerd was via de opstal-, inboedel- en autoverzekeringen. Schade aan infrastructuur zoals lantaarnpalen, omgewaaide bomen en gewassen zit daar niet bij.

Stormschade verzekerd via de opstalverzekering

Hoe is stomschade bij jou verzekerd? Sluit voor stormschade een opstalverzekering af. © Joel holdmypixels / Pixabay
Hoe is stomschade bij jou verzekerd? Sluit voor stormschade een opstalverzekering af. © Joel holdmypixels / Pixabay

Huiseigenaren hebben in verreweg de meeste gevallen een opstalverzekering afgesloten. Als je huurt, is de woningbouwverzekering of de particuliere verhuurder voor stormschade verzekerd. Stormschade aan je huis is in zo’n opstalverzekering in verreweg de meeste gevallen gedekt. Er bestaat dus niet zoiets als een stormschade verzekering.

Eigen risico stormschade

Bij opstalverzekeringen kun je zelf de hoogte van je eigen risico bepalen. Maar let op: bij stormschade hanteren verzekeraars altijd een eigen risico van een paar honderd euro, ook al heb je een opstalverzekering zonder eigen risico afgesloten. Hoe hoog dit zogeheten ‘stormschade gerelateerde eigen risico’ exact is, verschilt per verzekeraar.

Heb je nog geen opstalverzekering afgesloten of wil je een andere opstalverzekering afsluiten? Ga dan eerst opstalverzekeringen vergelijken of sluit bijvoorbeeld een opstalverzekering van OHRA, ABN Amro, Inshared, Centraal Beheer of Ik kies zelf van a.s.r af.

De beste opstalverzekeringen

In het jaarlijkse onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview in 2020 kreeg onder meer de allrisk opstalverzekering van Nationale Nederlanden vijf sterren voor polisvoorwaarden. En de extra uitgebreide opstalverzekering van Verzekeruzelf kreeg 5 sterren voor prijs.

Bij de test van Consumentenbond in september 2020 kwam eveneens de Maatwerk opstalverzekering van Nationale Nederlanden als beste uit de test. Ook de Super Uitgebreide opstalverzekering van Vereniging Eigen Huis viel die eer te beurt. Lees hier wat de beste verzekeringen volgens de Consumentenbond en Moneyview zijn.

Vergelijk opstalverzekeringen via de vergelijkingsmodule hieronder om te kijken wat in jouw geval de beste woonverzekering is.

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Stormschade en autoverzekering

Mocht er door de storm ook schade aan je interieur of andere bezittingen zijn ontstaan (het dak is eraf gewaaid, waardoor de wind je postzegelverzameling heeft meegenomen) dan is dat via de inboedelverzekering gedekt. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de tuinstoelen die buiten stonden tijdens de storm. Het is daarom handig om de opstalverzekering en de inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Dat scheelt gedoe tussen verzekeraars.

Ook autobezitters met schade aan hun heilige koe kunnen gerust zijn. Stormschade aan de auto valt onder de beperkt casco-verzekering en de allrisk autoverzekering. Met alleen een WA-verzekering is je auto niet verzekerd tegen stormschade. Wel kan er bij schade aan auto’s en huizen sprake zijn van een eigen risico, afhankelijk van de polis die je heeft afgesloten. Vergelijk inboedelverzekeringen en autoverzekeringen.

Stormschade & verzekering: voorkomen van schade

Een wijdverbreid misverstand is dat u schade veroorzaakt door omgewaaide bomen of afgevallen takken kunt verhalen op de eigenaar van de boom. Dat kan alleen als die eigenaar op de hoogte was van de slechte staat waarin een boom verkeerde en desondanks geen maatregelen heeft genomen. Daardoor heeft hij willens en wetens het risico genomen dat zijn boom schade aan eigendommen van derden zou veroorzaken. En iedereen is verplicht om schade te voorkomen en, als die eenmaal toch ontstaan is, te beperken.

Schade door omgewaaide boom

Het is voor veel mensen niet duidelijk of de omgewaaide boom van de buurman onder diens aansprakelijkheidsverzekering valt of onder uw eigen inboedel- of opstalverzekering. Voor stormschade is de buurman niet aansprakelijk dus moet u een beroep doen op uw eigen inboedel- en opstalverzekering. Volgens de Consumentenbond in de Geldgids van november 2015 is dat zelfs voordeliger, aangezien de AVP meestal de dagwaarde uitkeert. De inboedel- en opstalverzekeringen gaan juist van nieuwwaarde uit. Alleen als het niet had gestormd toen de boom omviel, had de AVP van de eigenaar van de boom moeten uitkeren. Maar ook in dat soort gevallen is het verstandig de claims in handen te geven aan de verzekeraars. Laat die het maar onderling uitvechten.

Stormschade aan nieuwbouwwoning

Als uw huis nog in aanbouw is of het wordt verbouwd en er is schade aan het te verbouwen deel, dan is de aannemer aansprakelijk. Hij is tot het moment van oplevering verantwoordelijk en, als het goed is, verzekerd.

Stormschade en de afhandeling door de verzekering

Als er toch schade is ontstaan aan uw spullen, heeft de neiging de rommel zo snel mogelijk op te ruimen. Is de schade onder een bepaald bedrag valt dat in de polis is vermeld (meestal zo’n 350 euro)? Dan hoeft er in de meeste gevallen geen verzekeringsexpert aan te pas te komen om de schade te regelen. Maar neem voor de zekerheid eerst even contact op met uw verzekeraar. Gaat u de stormschade opruimen? Maak dan eerst foto’s.

Boven die limiet zal de verzekeraar meestal een deskundige langs willen sturen om de schade persoonlijk op te nemen. In veel verzekeringen is overigens geregeld dat u zelf een expert kunt inschakelen, maar lees daarover uw polis even na.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)