Ga naar de inhoud

Minder vergoedingen met aanvullende zorgverzekering

De premies voor de zorgverzekeringen mogen dan in 2014 omlaag gaan, maar die voor de aanvullende verzekeringen gaan in veel gevallen omhoog. En dan worden de aanvullende zorgverzekeringen ook nog eens uitgekleed.

Consumenten betalen dit jaar gemiddeld 220 euro per gezin minder aan premies voor hun basisverzekering, zo blijkt nu de eerste zorgpremies voor 2014 bekend gemaakt zijn. Maar ook al is duidelijk dat de premies voor de aanvullende verzekeringen licht stijgen.

Minder vergoedingen aanvullende zorgverzekeringen

En nu blijkt ook uit onderzoek van een vergelijkingssite dat de vergoedingen van de aanvullende zorgverzekeringen minder worden. “De aanvullende pakketten worden volgend jaar duurder”, zegt Zorgkiezer-directeur Peter Ruys in de Volkskrant, “maar verzekerden krijgen daar minder zorg voor terug.” Zo word er paal en perk gesteld aan het aantal behandelingen voor fysiotherapie. Verzekeraars als Stad Holland, Interpolis en De Friesland hebben hun meest uitgebreide pakketten geschrapt.

Minder mensen willen aanvullende zorgverzekering afsluiten

Verzekeraars zouden tot het inperken van de aanvullende verzekeringen gedwongen zijn, omdat steeds minder mensen zo’n aanvullende verzekering afsluiten. In 2006 had 93 procent van de consumenten nog een aanvullende verzekering, tegen 83 procent dit jaar. Met name jonge, gezonde mensen die weinig zorg verwachten, sluiten geen aanvullende verzekering meer af. Zorgverzekeraars proberen het tij te keren door jongeren een veel goedkopere aanvullende zorgverzekering te bieden dan ouderen. Die prijsverschillen tussen aanvullende verzekeringen voor jongeren en ouderen variëren van enkele tientjes tot meer dan 250 euro. Voor de basisverzekering mogen verzekeraars geen onderscheid maken in prijs en pakket en geldt een acceptatieplicht. Voor aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen geldt dat niet. Ruys stelt dan ook: “Het vangnet van de aanvullende verzekering wordt langzamerhand zodanig ingeperkt dat de solidariteit tussen jong en oud en ziek en gezond onder druk komt.”

Fysiotherapie en reuma

Met name voor mensen met reuma is het beperkten van de vergoeding voor fysiotherapie een slechte zaak. Vooral de mensen die vaker dan 1 keer per week fysiotherapie nodig hebben, komen hierdoor in de knel, aldus het Reumafonds. Het fonds houdt over deze kwestie een dossier bij op haar website en heeft een online meldpunt fysiotherapie geopend.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)