Ga naar de inhoud

Tips om de beste e-bike verzekering af te sluiten

E-bikes zijn razend populair. Menige kantoorforens of scholier heeft de e-bike ontdekt als vervoermiddel om snel op werk of opleidingsplek te komen. Tegelijkertijd stijgt het aantal diefstallen van e-bikes fors. Tijd om een e-bike verzekering af te sluiten. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten van een e-bike verzekering? En wat zijn de goedkoopste en de beste e-bike verzekering in 2023?

Laatst gewijzigd: 23 oktober 2023

Is een e-bike verzekering nodig?

E-bikes worden veel gestolen. Sluit daarom een goede e-bike-verzekering af. © Sipa / Pixabay
E-bikes worden veel gestolen. Sluit daarom een goede e-bike-verzekering af. © Sipa / Pixabay

Bij een fietsverzekering voor een gewone fiets kun je je afvragen of zo’n verzekering wel nodig is. Bij een e-bike speelt die vraag veel minder. Elektrische fietsen zijn meestal een stuk duurder, terwijl de premie voor een e-bike verzekering relatief laag is.

De vraag is hoe lang dat zo blijft, aangezien het aantal diefstallen van e-bikes al jaren stijgt. Volgens cijfers van de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal werden in Nederland in 2021 in totaal 22.593 e-bikes gestolen, een stijging van 25 procent ten opzichte van 2020. Gemeten over de laatste twee jaar steeg het aantal e-bike-diefstallen met 74 procent, al kwam dat vooral door de snelle stijging van het aantal diefstallen in 2020.

Bij fietsverzekeringen heeft diefstal een veel grotere invloed op de premie dan bij autoverzekeringen. Bij autoverzekeringen jaagt een strenge winter met veel aanrijdingen de premies nogal eens op. Diezelfde stichting pleit er in 2023 voor om e-bikes te voorzien van een registratienummer en dat net als kentekens van auto’s op te nemen in een database van de Rijksdienst voor het Wegverkeer RDW.

Waar kun je een e-bike verzekering afsluiten?

Je kunt e-bike verzekeringen rechtstreeks afsluiten bij je fietsenhandelaar, maar dan heb je weinig mogelijkheden om premies en polisvoorwaarden te vergelijken. Die mogelijkheid heb je wel als je je e-bike verzekering online afsluit. Dat kan onder meer bij Kingpolis, Inshared, Centraal Beheer, FietszekerUnivé, HEMA en Qover.

Speed-pedelecs, ook wel hogesnelheids e-bikes genoemd, vallen sinds 1 januari 2017 onder de regels voor bromfietsen. Daardoor kun je bij verzekeraars als Univé een speed pedelec verzekering alleen nog maar als bromfietsverzekering afsluiten. Bij andere verzekeraars kun je nog wel een aparte speed pedelec verzekering afsluiten.

Let wel op als je een fatbike wilt verzekeren of een elektrische bakfiets zoals een Urban Arrow. Sinds de zomer van 2023 willen nog maar weinig verzekeraars een fatbike verzekeren. Ook aan een verzekering voor een Urban Arrow e-bakfiets worden strengere eisen gesteld.

De beste e-bikeverzekering: Univé

De Consumentenbond testte in maart 2023 fietsverzekeringen en e-bikeverzekeringen. Het predikaat beste e-bike verzekering uit de test ging naar de doorlopende e-bike verzekering van Kingpolis (eindcijfer 8,5). Kingpolis kwam daarmee voor het zevende jaar op rij als beste e-bikeverzekering uit de test. Maar bij de tweede halfjaarlijkse test van e-bikeverzekeringen kwam de e-bike verzekering van Univé als beste uit de test.

Sterk pluspunt van de ebike-verzekering van Kingpolis is dat je bij diefstal of total loss tot 5 jaar na aankoop de nieuwwaarde vergoed krijgt. Bij de Casco-compleet-dekking zit standaard een ongevallenverzekering, verhaalsrechtsbijstand en een Europese pechhulp-verzekering inbegrepen. Ook houdt de e-bikeverzekering van Kingpolis, net als die van Univé, in de eerste drie jaar rekening met prijsstijgingen van nieuwe e-bikes.

De e-bike verzekering van Univé

De e-bike-verzekering van Kingpolis heeft een uitgebreidere dekking, maar de verzekering van Univé biedt de eerste drie jaar een hogere uitkering. De Univé e-bike verzekering kreeg in 2021 het oordeel beste koop e-bikeverzekering. Omdat de premies enorm verschillen per postcode, leeftijd, type fiets etcetera geeft de Consumentenbond sindsdien geen beste koop e-bike verzekeringen meer af.

Bij Univé krijg je drie jaar lang de aanschafprijs terug, is je elektrische fiets wereldwijd verzekerd en krijg je een uitkering in geld. Je kunt dus na diefstal zelf bepalen waar je een nieuwe e-bike gaat kopen. Pechhulp is inbegrepen (alleen haal- en brengservice). Na de e-bike-verzekering van Univé kwamen in de tweede helft van 2023 achtereenvolgens Kingpolis, Laka (8,1), Anker (7,9) en de e-bike-verzekeringen van ANWB en Unigarant (7,9).

De e-bike verzekeringen van Inshared en Centraal Beheer

De e-bike verzekering van Inshared kreeg in 2023 van de Consumentenbond een keurige 7,7. Centraal Beheer kreeg voor haar e-bikeverzekering 3-jaar nieuwwaarde-verzekering een 7,3.

De goedkoopste e-bike-verzekering in 2023

Die verzekering voor elektrische fietsen van Anker, voorheen het goedkoopst, is in 2023 juist het duurst. Maar omdat de premies enorm per postcode, aanschafprijs en zelfs leeftijd van de eigenaar kunnen verschillen, is het verstandig om zelf even een premievergelijking te doen.

Vergelijk fietsverzekeringen

Deze vergelijkingsmodule wordt aangeboden door TLG Media B.V. onder AFM-nummer 12044269. De inhoud van deze module staat los van de rest van deze website.

Nieuwe e-bike-verzekering Qover

Nieuw sinds 2021 is de e-bikeverzekering van Qover. Bij Qover kun je allerlei soorten e-bikes verzekeren van elektrische fietsen, tot elektrische mountainbikes en elektrische bakfietsen. Qover werkt in Nederland samen met Nationale Nederlanden en Europ Assistance. Je kunt bij Qover je e-bike verzekeren voor onder meer diefstal, schade en pechhulp. Qover kreeg in de test van e-bike-verzekeringen bij de Consumentenbond in 2023 een 6,2.

E-bike verzekerd met inboedelverzekering?

Bij verreweg de meeste e-bike verzekeringen is je elektrische fiets in een schuur of berging alleen verzekerd tegen diefstal als-ie op slot staat. Alleen onder meer Kingpolis, Univé, Qover, ZLM en Klaverblad zijn in dit opzicht coulant.

Waar moet je op letten bij een e-bike verzekering?

Op zich hanteren de meeste aanbieders van een e-bike verzekering min of meer dezelfde voorwaarden als bij een gewone fietsverzekering. Maar je moet wel goed letten op een paar zaken. Zo hanteren veel verzekeraars aparte voorwaarden voor de accu van je e-bike. Bij sommige verzekeraars is schade of diefstal van de accu niet gedekt. Bij andere verzekeraars is diefstal of schade aan de accu wel gedekt, maar alleen als je die nieuw gekocht hebt.

Verder hanteren verzekeraars een afschrijving op de accu. Bij de ene verzekeraar gaat de afschrijving pas in het tweede jaar in. Bij andere verzekeraars is dat al in het eerste jaar het geval. Centraal Beheer bijvoorbeeld hanteert een afschrijving op de accu van 1,5 procent per maand vanaf de datum dat de fiets nieuw gekocht is. Dat is dus wel iets om op te letten als je een tweedehands e-bike gekocht hebt.

Bij weer andere verzekeraars heb je een eigen risico bij schade aan de accu. Dat eigen risico geldt dan weer niet als de accu van je e-bike wordt gestolen. Tenslotte zijn er ook verzekeraars die geen aparte voorwaarden voor de accu hanteren. Vergelijk verzekeringen voor e-bikes dus niet alleen op premies, maar vraag ook polisvoorwaarden op, voordat je een e-bike verzekering afsluit.

Welke e-bike verzekeringen zijn er?

Bij het vergelijken van een e-bike verzekering kun je kiezen uit een aantal varianten.

-Je hebt de korte of aflopende e-bike verzekering. Daarbij betaal je in één keer de premie voor een aantal jaren vooruit. Meestal is dat voor drie of voor vijf jaar. Bij diefstal krijg je meestal maar een beperkt aantal jaren een nieuwe fiets. Als je bijvoorbeeld een ebike-verzekering voor vijf jaar afsluit, kan het zijn dat je alleen in de eerste drie jaar een nieuwe elektrische fiets vergoed krijgt. In het vierde en vijfde jaar hanteert de verzekeraar een bepaald afschrijvingspercentage. Bij tweedehands ebikes krijg je meestal de aanschafwaarde vergoed, maar ook hier kan de verzekeraar na een aantal jaren een afschrijving toepassen.

Als je e-bike al in het eerste jaar gestolen wordt, krijg je de vooruitbetaalde premie over de andere jaren meestal niet terug. De verzekering stopt na de afgesproken periode.

-Bij de doorlopende verzekering betaal je periodiek premie, bijvoorbeeld per maand of per jaar. Deze verzekering blijft doorlopen totdat je hem opzegt. Net als bij een oudere auto kun je je afvragen of je e-bike na een aantal jaren nog wel moet verzekeren.

Dekking van de e-bike verzekering

Naast de looptijd van de e-bike verzekering moet je ook beslissen welke dekking je wilt. Ook hiervoor heb je grofweg weer twee keuzes. Als je alleen diefstal van je e-bike wilt verzekeren, kun je alleen een diefstalverzekering afsluiten. Maar niet alle verzekeraars bieden die aan. Check altijd of je een eigen risico hebt.

Je kunt ook kiezen voor een volledig cascoverzekering, zodat je ook bij schade verzekerd bent. Alleen zijn volledig casco-verzekeringen wel wat duurder dan alleen diefstalverzekeringen.

Met een volledig cascoverzekering is je e-bike wel verzekerd, maar jijzelf en eventuele passagiers niet. Je kunt dan ook je cascoverzekering uitbreiden met een ongevallen-opzittendendekking. Dan krijg je een schadevergoeding als je na een ongeluk met je e-bike invalide wordt of overlijdt. Ook kun je kiezen om verhaalsrechtsbijstand in je e-bike verzekering op te nemen. Bij schade door een ongeval wordt jouw schade op de tegenpartij verhaald. Bij sommige verzekeraars zit dat trouwens standaard in de volledig-casco verzekering.

Let er ook op of accessoires zoals je fietstassen en een gps zijn meeverzekerd. Soms moet je die apart meeverzekeren.

Pechhulp voor je e-bike

Tenslotte kun je e-bike verzekeringen vergelijken op pechhulp. Bij veel verzekeringen zit pechhulp voor e-bikes standaard in de polis, maar dat is niet altijd het geval. Bovendien varieert de dekking voor pechhulp per verzekeraar. Bij de ene verzekeraar is alleen pechhulp in Nederland verzekerd. Bij de andere is pechhulp in heel Europa gedekt. En soms kun je pechhulp alleen verzekeren als je je e-bike verzekering rechtstreeks bij de verzekeraar zelf afsluit en niet via een fietsenmaker. Vergelijken dus, die polisvoorwaarden van e-bike verzekeringen.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
2.7/5 - (7 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.