Ga naar de inhoud

In 4 stappen een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten is iets waar veel zzp’ers maar van af zien. Te duur en als er wat is, keert de verzekering toch niet uit, zo redeneren veel zelfstandigen. Dat kan duur uit pakken als je als zelfstandige toch geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt wordt. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een zzp'er in de bouw is duurder dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een zelfstandig adviseur die voornamelijk bureauwerk doet. © Alexander Lesnitsky / Pixabay
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een zzp’er in de bouw is duurder dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een zelfstandig adviseur die voornamelijk bureauwerk doet. © Alexander Lesnitsky / Pixabay

Een zzp’er moet zelf voor zijn verzekeringen zorgen zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen. Veel zzp’ers vinden een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten te duur. Helemaal ongelijk hebben ze niet. De Autoriteit Financiële Markten constateerde in april 2015 dat veel verzekeringsadviseurs zelfstandigen bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering ‘nog te vaak onzorgvuldig te werk gaan’.

Uit het onderzoek van de toenmalige toezichthouder op de financiële sector beek destijds al dat de meeste adviseurs slechts enkele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandigen per jaar adviseren. Hierdoor is de ervaring van deze adviseurs met advies over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandigen beperkt. Tegelijkertijd constateerde de AFM dat zzp’ ers en andere ondernemers onvoldoende tijd en geld in advies over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen willen steken. Bekijk op Yezzer in 3 minuten het AOV-overzicht. Kijk ook even naar de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Allianz.

In welke beroepsklasse zit je?

Verzekeraars hanteren bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zogeheten beroepsklassen. Hoe hoger de beroepsklasse waar je in zit (bijvoorbeeld beroepsklasse vier of hoger) hoe groter het risico op arbeidsongeschiktheid en hoe hoger de premie. Maar wie bijvoorbeeld in beroepsklasse 1 zit (zoals directeuren, consultants, belastingadviseurs en boekhouders) loopt weinig risico op arbeidsongeschiktheid en betaalt dus ook minder premie of krijgt betere voorwaarden.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten: welk verzekerd bedrag?

Toch is het niet zo moeilijk om je goed voor te bereiden op een advies over je arbeidsongeschiktheidsverzekering. In een paar stappen kun je voor jezelf op een rij zetten waar je op moet letten bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

De eerste stap is om uit te rekenen hoe hoog je maandelijkse lasten zijn. Heb je bijvoorbeeld nog een goedverdienende partner die prima in zijn of haar eentje de maandelijkse vaste lasten kan betalen? Dan kun je overwegen om te kiezen voor een lager verzekerd bedrag. Dat is altijd de eerste besparing op de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Ook moet je beslissen of je het verzekerd bedrag wilt laten aanpassen aan de inflatie. Indexering heet dat. Net als bij een pensioen kan inflatie de koopkracht van een toekomstige uitkering uithollen. Op dit moment is de inflatie heel laag, maar dat kan in de toekomst veranderen. Niemand die daar een voorspelling over kan doen. Afzien van inflatiecorrectie verlaagt de premie voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Besparen op je arbeidsongeschiktheidsverzekering door een langere wachttijd

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten betekent ook dat je moet nadenken over de vraag of je de wachttijd voor een uitkering uit je verzekering moet verlengen. Je kunt namelijk besparen op de premie voor je AOV door de wachttijd te verlengen. Als je voldoende buffer hebt om het een paar manden of misschien wel een jaar uit te zingen tussen het moment van je arbeidsongeschiktheid en het moment dat de verzekering voor het eerst uitkeert, scheelt dat in de premie. Wellicht ben je zelfs tijdens die wachttijd weer deels hersteld waardoor je AOV minder hoeft uit te keren.

Kun je makkelijk ander werk vinden?

Een ander belangrijk criterium bij het bepalen van de premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering is hoe groot de kans is dat je helemaal of gedeeltelijk afgekeurd wordt. Bij de meeste verzekeraars moet je minimaal 25 procent arbeidsongeschikt zijn, voordat er uitgekeerd wordt. Dit wordt de uitkeringsdrempel genoemd. Hoe hoger deze drempel, hoe lager de premie.

Daarnaast moet je inschatten hoe groot de kans is dat je bij arbeidsongeschiktheid ander werk kunt vinden dat je nog wel kunt doen. Daar zit wel een adder onder het gras. Je kunt hierbij kiezen voor ‘gangbare arbeid’ (en dat is elk soort werk, ook al zijn er misschien niet eens banen in) of ‘passende arbeid’. De Consumentenbond adviseerde in het Geldgids-nummer van december 2015 om niet voor passende arbeid te kiezen.

Bij het bepalen van de mate van beroepsarbeidsongeschiktheid gaat de verzekeraar uit van de werkzaamheden die horen bij het beroep dat op de polis staat en zoals die gewoonlijk in dat beroep worden uitgevoerd. De verwijzingen naar aanpassingen in de werkzaamheden, taakverschuivingen en beschikbaarheid van werk is uit de omschrijving van beroepsarbeidsongeschiktheid.

Lees meer tips over het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering met informatie over de keuze van de looptijd van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, de mogelijkheid om je AOV tussentijds aan te passen en meer tips.

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen vergelijken

Tenslotte geldt dat je op de premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering kunt besparen door bepaalde zaken uit te sluiten, zoals psychische klachten. En net als bij andere verzekeringen geldt ook bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten: vraag offertes op, vraag door, vergelijk en lees vooraf de polisvoorwaarden. Kijk bijvoorbeeld of het vragen van een onafhankelijke second opinion over de mate en de duur van arbeidsongeschiktheid gedekt is.

Ook belangrijk is om vooraf te controleren op welke leeftijd een verhoging van het verzekerd bedrag van de arbeidsongeschiktheid nog mogelijk is. Dat is iets waar vooral veertig- en vijftigplussers die een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten goed naar moeten kijken.

Broodfonds alternatief voor arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Sinds enkele jaren bestaat de mogelijkheid om deel te nemen in een zogeheten broodfonds. Dat zijn collectieven, bijvoorbeeld georganiseerd vanuit een brancheorganisatie, waarbij de deelnemers een premie inleggen. Bij arbeidsongeschiktheid krijgt een deelnemer een bijdrage uit de pot. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten bij andere zelfstandigen dus. Onderzoeksbureau Moneyview onderzocht in februari 2016 of zo’n broodfonds als alternatief kan dienen voor het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Dat is toch niet helemaal het geval. Weliswaar is de inleg in een broodfonds lager dan in een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar de uitkeringsduur van zo’n broodfonds is meestal beperkt tot een jaar of twee. Daarna ben je toch weer uitgewezen op een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Combinatie van broodfonds en arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

Maar een combinatie van een broodfonds met een arbeidsongeschiktheidsverzekering is wel voordelig. Uit het onderzoek van Moneyview bleek dat zelfstandigen die in de zwaarste beroepsklassen vallen, altijd voordeliger uit zijn bij een combinatie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering met een wachttijd van 2 jaar en een broodfonds ten opzichte vaan een AOV met een wachttijd van 1 maand. Voor de laagste drie beroepsklassen geldt juist dat alleen een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten gedurende de eerste drie jaar van de looptijd goedkoper is. Daarna levert een combinatie van AOV en broodfonds een lagere premie op.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook.

Privacy
5/5 - (1 stemmen)